Nyheter

Storumans första laddstolpe är på plats

Bild på laddstolpe
På bilden från vänster: Solveig Söderberg, Umluspen, Jimmy Lindberg, Storumans kommun, Malin Laestander, Storumans kommun, Erik Zackrisson, Vattenfall E-mobility och Leif Holgersson från Elteamet. Företaget Elteamet har gjort elarbetena som krävdes för att stolpen skulle kunna monteras på parkeringsplatsen.

Nu kan du ladda elbilen med inCharge utanför kommunhuset i Storuman. Vi har med god marginal den nordligaste laddstolpen i Vattenfalls nätverk.

Nu används laddstolpen för internt bruk, men inom kort kommer laddstolpen även att vara allmän. Efter årsskiftet ska det upp en stolpe till i Tärnaby utanför Samservice eftersom många resor som kommunen gör sker mellan våra två kommunkontor. Vi sätter inte upp stolperna utifrån det behov som vi har idag utan för framtida behov, redan nu rullar tiotusentals elfordon på de svenska vägarna och antalet ökar snabbt. Det är först nu som teknikutvecklingen medger att vi kan börja använda den även med de förhållanden som råder hos oss med kyla och långa avstånd.

 Björn Ferry

Erik Zackrisson på Vattenfall E-mobility visade utrustningen medan snön singlade ner, och det kanske är just snö och kyla som avskräcker mest. Vi passade på att fråga nyblivne elbilsägaren Björn Ferry hur det fungerar på vintern. Björn berättade att man tar sig färre mil när det är kallt eller när man gasar lite extra, men att han än så länge är väldigt nöjd de första 500 milen.

Vi passade också på att testladda Fastighetsbolaget Umluspens eldrivna Renault med 22KW.

- Vi har som rutin laddat fordonet på natten så det ska hinna laddas till nästa arbetsdag men nu kan man alltså öka aktionsradien under dagen, timmar har blivit minuter, säger Solveig Söderberg.

 Laddstolpe

Storumans kommun har nyligen antagit en laddstrategi som ställer högre krav på gröna mil, vi kommer framgent som resultat exempelvis att hyra elbilar istället för fossilbilar. Vi ska även se över vår fordonsflotta vid nästa upphandling av fordon.

Publicerad den 3 november 2016
(Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält)