Din krisberedskap

Kommun, myndigheter och medborgare har ett gemensamt ansvar att hantera samhällskriser. Även om Västerbotten har en god övergripande krisberedskap är det omöjligt för samhället att skydda alla från allt. Du kan själv förbereda dig med några enkla åtgärder.

Det första du kan göra för att bidra till den gemensamma krisberedskapen är att skaffa en god beredskap hemma. Vid en samhällskris kommer inte samhällets resurser att räcka till alla och därför prioriteras de som är mest utsatta. De allra flesta kommer att behöva klara sig själva en tid.

Du bör därför planera för att kunna vara självförsörjande med mat och vatten i minst tre dygn eller så länge som just dina förutsättningar tillåter. Eftersom en allvarlig händelse kan ske snabbt och utan förvarning är tiden en kritisk faktor. Genom att i förväg skaffa kunskap om vilket stöd kommunen kan ge och vilket ansvar du själv har så har du bra förutsättningar för att kunna klara dig vid en samhällskris.

Så förbereder du dig

Det bästa sättet att förbereda sig är att ha en så kallad krislåda hemma. Under sidan krislåda kan du läsa mer om hur du skapar din hemberedskap - vad du bör ha hemma. Du får tips och råd om vad du och din familj bör göra samt vilken utrustning som kan vara bra att ha i hemmet i händelse av en samhällskris. Planera för att klara dig i minst en vecka.

Gör rätt saker vid en samhällskris

  • Sätt på radion och lyssna på P4 för att hålla dig uppdaterad om vad som händer och vad du bör göra.
  • Ta det lugnt. Om du har barn, förklara situationen lugnt för dem.
  • Undvik att ringa myndigheter eller 112 om inte läget är akut.
  • Stanna hemma om inte annan information ges. 
  • Det är viktigt att visa solidaritet - kontakta dina grannar och hjälp varandra med det ni kan avvara i form av utrustning och mat. Hjälp utsatta personer, exempelvis äldre personer eller personer med funktionsnedsättning.
Publicerad den 28 februari 2022