ICE-nummer i mobilen

ICE är en förkortning av engelskans In Case of Emergency (ungefär - i nödsituationer). Om dur åkar du ut för en olycka eller blir akut sjuk behöver räddnings- och sjukvårdspersonal få kontakt med dina anhöriga. Genom att lägga in ICE-kontakter i din mobiltelefon underlättar du deras arbete.

Lägg in dina närmaste anhöriga i din mobiltelefons adressbok under namnet ICE. Då kan de snabbt kontaktas om du skulle hittas akut skadad eller sjuk och inte kan tala.

Så här gör du för att lägga in ICE i mobilen:

  • Lägg till en ny kontakt i telefonboken. Skriv in ICE1 följt av namn och vilken relation du har till personen t.ex. Anna fru/wife, +46 och sedan telefonnumret - utan den första nollan.
  • Spara den nya kontakten. Vill du lägga till fler kontakter, skriv ICE2 och fortsätt enligt ovan.

Använd det internationella utlandsprefixet + istället för "00", som endast används inom Europa. Landsnummer för svenska kontaktpersoner är 46. Berätta för de personer du lagt in under ICE så att de vet om det. Använd engelska som språk så att funktionen även fungerar när du är utomlands. 

Om du vill undvika att din mobiltelefon presenterar dina kontaktpersoner som ICE+namn när de ringer till dig kan du lägga in tecknet * direkt efter numret till din ICE-kontakt. Numret kommer ändå att fungera om man behöver ringa din ICE-kontakt i en allvarlig situation.

Publicerad den 4 maj 2017
(Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält)