Skoteråkning

Här kan du skicka din fråga, synpunkt eller klagomål
Om du vill vara anonym kan du välja att inte fylla i din e-postadress.
Ansvarig förvaltning

Teknisk chef
Tomas Nordström
0954-140 01
070-210 50 11

tomas.nordstrom@storuman.se

Ansvarig nämnd
Skoter på Jofjället
Foto: Martin Andersson

I kommunen finns många eldsjälar som preparerar lederna helt på eget bevåg för att du ska få en skön skotertur. Hjälp dem genom att visa hänsyn och respektera det arbete som läggs ner! Och glöm inte att köpa ledbevis om du kör i kommunens västra del Hemavan Tärnaby.

Skoterleder i Hemavan Tärnaby på Facebook

Följ gärna vår sida på Facebook där vi uppdaterar löpande med information och nyheter om skoterleder och skoterliv.

Skoterleder i Hemavan Tärnaby på Facebook (länk öppnas i nytt fönster

Skoterledskartan Hemavan Tärnaby 2019

Skoterledskartan för Hemavan Tärnaby finns nu på vår hemsida. Klicka på länken nedan för att ladda hem kartan i pdf-format.

Skoterkarta 2019 (pdf 1,8 mb, öppnas i nytt fönster)

Aktuella skoterförbud

I oreglerade områden stängt vissa delar ner för skoterkörning under hösten och våren. Detta till skydd för rennäringen och övrigt djurliv. Det är viktigt att du som skoteråkare håller dig uppdaterad.

Här kan du läsa allt om vilka skoterförbud som gäller  just nu.

Aktuella skoterförbud

Köp ledbevis - få skoterkarta

Bidra till ledunderhållet! Du får en skoterledskarta med när du köper ledbeviset för Hemavan Tärnaby. 

Hjälp till att hålla lederna fina!

Både vi som bor här och besökare vill ha bra leder att färdas efter. Du som kör skoter kan hjälpa till att trampa och bredda leder efter snöfall, d v s håll till höger om senast körda spår. Du kan även hjälpa till att sladda leder, fråga efter en sladd att låna, dra den enkla och lättdragna sladd som står vid informationstavlan bredvid brandstationen i Tärnaby. All hjälp för bra skoterleder är välkommet!

Tyvärr har det de senaste vintrarna på flera håll uppmärksammats att vissa skoterförare kör sönder skoterlederna i hög grad. Det handlar främst om de som tycker det är roligt att köra bredvid lederna i djupsnön, de färdas efter en led och sedan ut i djupsnö där det är utmanande att köra. Fast man mest kör i djupsnön så kör man ändå rakt över leder, sprutar ut snö på leden, kör över och sönder röda käppar (stakningar), klipper i (full gas från stillastående) och gör gropar och högar på leden som sedan fryser ihop och gör det guppigt för andra skoteråkare.

Ta hänsyn till skidspår och skidåkare

Förutom de större längdskidspårsanläggningarna så finns skidspår i småbyarna som dras upp av de boende. Visa respekt för det jobb som lagts ner när du ser ett sådant. På sjön Gäutan i Tärnaby finns "Sjöspåret" som är ett populärt spår som vi vill behålla fint. Även ett skoterstråk går i närheten av skidspåret men många vill ändå köra "fritt" på sjön. Kör inte efter skidspåret och om du behöver korsa det med skoter så leta efter ett ställe där andra skotrar korsat.

Ta med skräp och skrot hem

Ta alltid med allt ditt skräp hem. Byter du rem på din skoter är det inte acceptabelt att slänga den i naturen. Vi har nolltolerans mot nedskräpning!

Kör med förstånd och tänk på att det är en annan människa som jobbat hårt för att få leder i bra skick!

Lederna prepareras av skoterklubbar, kommunens personal och ideellt av boende i området! Tänk på det och visa respekt för det arbete som läggs ner. Kör med hjärnan och inte bara med tummen!

Läs mer om underhåll och preparering

När du korsar en väg

Ta det lungt när du korsar en väg.Om du drar på efter du passerat vägen och därmed sprutar snö ut på vägen så fryser den ihop till en hård hög som kan orsaka sakor på både bilar och människor.

Hur vill vi ha det?

Om vi ska fortsätta ha möjlighet till den fantastiska skoteråkning som vi har måste vi hjälpas åt att vårda vårt område. Detta gör vi genom att ta ansvar för vår skoterkörning och tänka till lite extra före vi kör någonstans.

Vi måste alla även hjälpas åt att få de som "buskör" att förstå att om de vill komma tillbaka nästa år till dessa härliga vidder med massor av snö så krävs att man sköter skoteråkningen på ett bra sätt, respekterar natur, djur och andra friluftsidkare.

Resultat från enkätundersökning om skoterinformation 

I maj 2017 genomfördes en enkätundersökning via vår facebooksida Skoterleder i Hemavan Tärnaby. Totalt har 124 skoteråkare svarat och resultatet visar att många av er varit nöjda eller mycket nöjda med informationen den här vintern. Vi har även fått in många bra förslag på hur vi kan arbeta och förbättra oss till kommande säsong. Klicka på länken nedan för att se hela resultatet från undersökningen.

Skoterundersökning 2017 (pdf, öppnas i nytt fönster)

Publicerad den 16 november 2018
(Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält)