Miljönärvänlig

Lions Loppis
Att handla på loppis är ett smart sätt att bli miljönärvanlig.

För att inspirera till hållbar konsumtion lanserar Storumans kommun, tillsammans med Avfall Sverige, en märkning för alla som lagar, lånar och återanvänder. För de som sparar både pengar och miljö, för de som är de riktiga miljövännerna – de som är Miljönär-vänliga!

I Storumans kommun är vi duktiga på att ta hand om vårt avfall. Problemet är att det genereras för mycket. Vår konsumtion förbrukar råvaror och energi i en rasande takt, och bidrar dessutom till utsläpp. Det är inte hållbart.

Märkningen Miljönär-vänlig har tagits fram för att gynna en hållbar konsumtion genom återanvändning, samutnyttjande och reparation. Det långsiktiga målet är att minska mängden avfall och göra hållbar konsumtion till en god vana.

Miljönär-märkningen syftar till att lyfta upp initiativ som redan görs. Skomakare, cykelreparatörer, skräddare, secondhand och vintage är bara några exempel på verksamheter som kan märkas med en dekal.

Gå in på www.miljönär.se. Där finns nyheter, tips och idéer. Där kan man ansöka om att få märkningen eller tipsa om verksamheter att Miljönär-vänlig märka. Villkoren är att verksamheten arbetar med att laga, låna och/eller återanvända.

Hållbart = smart

  • Köp begagnade jeans istället för ett par nya och spara – förutom pengar – 4 600 liter vatten. Det motsvarar 24 personers dagliga vattenförbrukning i Sverige.
  • Låna en borrmaskin istället för att köpa en egen och spara 25 kg CO2-utsläpp. Det motsvarar att dagligen titta drygt 5 timmar på en 65” platt-TV i ett helt år.
  • Gör pizza av dina rester istället för att slänga dem och köpa en fryst färdigpizza. Detsparar 1,2 kg CO2-utsläpp, vilket motsvarar att ha på ugnen i 200°C i 24 timmar.

Miljönärvänliga företag/föreningar i Storumans kommun

Mattsdals el- och kylservice - reparerar vitavaror som exempelvis diskmaskiner, http://mattsdal.se/index.html

Hyrmaskiner i Storuman - hyr ut allt från borrmaskiner och betonggjutningsutrustning till byggliftar och värmemattor, http://hyrmaskiner.org/webshop

Stenmans bil och motor - reparerar och hyr ut cyklar, http://stenmansmotor.se/

Ringcentralen i Storuman - reparerar skogs- och trädgårdsmaskiner, http://ringcentralen.com/index.php/skog-tradgard

Biblioteken i Storumans kommun - här kan du låna böcker gratis, http://www.v8biblioteken.se/storuman 

Utöver dessa företag finns det även andra miljönärvänliga verksamheter;

  • köp- och sälj tjänster på Facebook i Hemavan-Tärnaby, Slussfors och Storuman. 
  • loppisverksamheter i Storuman och Stensele
  • möjligheter att hyra släpvagn på flera av bensinstationerna i kommunen
  • Samåkningstjänster på Facebook

 Kampanj

 

 

 

Publicerad den 9 september 2016
(Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält)