Inflyttare berättar - Anna Winther

Anna Winther
Anna Winther trivs i Åskilje. Här kan hon arbeta med sitt konstnärskap och njuta av den fina naturen i lugn och ro.

Det är en strålande vacker vinterdag när inflyttarservice träffar Anna Winther i sin nybyggda ateljé i Östansjö. Anna arbetar som konstnär och gör målningar och kreationer av pilflätning tillsammans med andra spännande material som till exempel smide och drivved.

Anna har bott i Östansjö sedan maj i år och varför det blev just denna plats i Storumans kommun har flera anledningar. Anna och hennes man Sören har under många år bott i Halland och haft en skogsgård med ett bra och innehållsrikt liv. Annas konstnärskap har alltid varit som en röd tråd och hennes far har haft stor påverkan när det gäller det.

– Pappa gav mig penna och papper som tvååring och han har alltid peppat och stöttat mig i mitt konstnärskap, berättar Anna.

Hennes val av yrken är också kopplade till den konstnärliga ådran och hon är utbildad guldsmed och textildesigner. Anna har ena benet i Holland och tillbringat mycket tid i Utrecht hos sin farmor och att vara två språkig har hjälpt henne mycket, bland annat i sitt arbete som turistbyråansvarig vid Destination Falkenberg AB.

Anna och Sören har sden 2005 tillbringat sina sommarsemestrar hos bekanta i byn Kaskeloukt. Efter tio år började jakten på en egen stuga och efter en tid hittade de den med drömläge i Östansjö.

– Vi ville ha en egen stuga i området och letade objekt där läget var det väsentliga. Vi vill vara nära vattnet, säger Anna.

Snabb bygglovshantering blev avgörande för flytten

Första året de ägde stugan under 2015 var de uppe åtta gånger. Att köra 125 mil enkel väg var inget hinder. De trivdes så bra att de bestämde sig för att flytta upp. De sökte jobb och båda två fick arbete i Nordmaling och dit flyttade de 2016. Anna ville bygga en ateljé i Nordmaling men det sökta bygglovet blev aldrig färdigt och efter sju månader utan åtgärd väcktes tanken att det kanske skulle kunna bli i Östansjö i stället.

Sagt och gjort, ansökan skickades in och på cirka två veckor fanns ett beslut om bygglov och en ny ruta i Anna och Sörens liv började ta form. Nu arbetar Anna för fullt i sin nya ateljé och med omgivningen som inspiration trivs hon fantastiskt bra.

– Jag börjar varje morgon med en promenad på två timmar. Under de timmarna får jag mycket energi och skaparlust som jag sedan får använda i ateljén, berättar Anna.

Att komma in i olika sammanhang och lära känna människor på orten tycker Anna har varit lätt. Det finns olika arrangemang i byn Åskilje, som ligger nära Östansjö, och det är bra mötesplatser. Tack vare sitt företagande har Anna också knutit många kontakter och 23-24 november väntar hennes första utställning med vernissage i Storuman.

– Det känns spännande, avslutar hon med ett leende.

Anna Winther

Anna Winthers atelje

Anna Winther

TEXT OCH FOTO: Tina Kerro

Publicerad den 15 november 2019
(Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält)