Inflyttare berättar - Sofia Holmberg

Sofia Holmberg

Under hösten 2018 startade vi upp vår verksamhet med inflyttarservice. Bland de första sakerna vi gjorde var att skicka ett vykort till alla som flyttat från Storumans kommun de senaste tio åren i åldern 20-55 år. Sofia Holmberg var en av de som nappade på vykortet och flyttade hem igen.

När vi tittar på hur inflyttningsmönstren ser ut så är den största gruppen inflyttare till kommuner de som på något sätt har en anknytning till den. Det kan vara allt från att det har varit ens hemkommun till att man har vänner som redan bor där. Med detta i åtanke skickade vi ut vykortet i oktober 2018 till personer som valt att flytta från Storumans kommun. På vykortet fanns en attraktiv Storumanbild och en liten hälsning med kontaktinformation till inflyttarservice. 

Sofia Holmberg som då bodde i Helsingborg har länge funderat på att flytta hem och längtan har stärkts med åren. Det hon har sett som den största utmaningen är möjlighet till arbete. Sofia är husdjursagronom med specialisering på höns. Hennes kompetens är väldigt unik och det finns inte många arbetsgivare i Sverige och de som finns ligger i mellersta och södra delen.

För Sofia kändes vykortet som något slags tecken och hon började på allvar fundera hur en flytt skulle kunna bli möjlig. Efter samtal med sin arbetsgivare och dagens möjligheter med digitala verktyg och bra bredbandsuppkoppling bor nu Sofia i Långsjöby och jobbar som produktionsanalytiker på distans. Hon har koll på 230 000 värpande höns. Sofia kommer att åka ner till Skåne för att titta till hönsen på plats emellanåt, men ser inte resorna som något hinder. Hon har bra medarbetare som skickar de uppgifter hon behöver för att ha kontroll på produktionskedjan.

Sofia har bott på flera ställen i Sverige de senaste tio åren och för henne finns det ingen plats som slår Långsjöby och närheten till familjen.

– Det är nära till allt, här finns naturen, lugnet och friheten runt knuten. Att kunna ge sig ut och plocka bär eller fiska utan att behöva köra flera mil är lyxigt. Här kan jag känna mig harmonisk och jag uppskattar tystnaden. Det finns inget som stör den, en kall vinterdag kan det enda ljudet vara snöflingorna som faller. Kontrasterna mellan årstiderna är också något jag uppskattar och de är så tydliga här, säger Sofia Holmberg.

TEXT OCH FOTO: Tina Kerro, inflyttarkoordinator

Utsikt i Långsjöby

Publicerad den 29 augusti 2019
(Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält)