Inflyttare berättar - Alex Haynes

Alex Haynes i köket på Sibyllagården.

För några veckor sedan tog Alex Haynes kontakt med inflyttarservice. Alex är från ett mindre samhälle utanför London och hennes föräldrar har bott i Åskilje sedan drygt ett år tillbaka. Alex hoppas nu också kunna flytta till Åskilje tillsammans med sin fyraåriga son Charlie. Hon ser byn och området runt omkring som en lugn, fin och tyst plats. Charlie trivs redan jättebra.

För att få möjlighet att etablera sig här söker Alex arbete för fullt. Hon är frisör i botten och har även utbildat sig inom kök. Hon har arbetat i ett kök på en förskola i England de senaste 1,5 åren. Hon trivs med det yrket och hoppas att hon kan få arbete inom kök även här. Nu har hon fått inskola sig i köket på Sibyllagården och tycker att det verkar som en bra och trevlig arbetsplats.

– Den största utmaningen är språket, säger Alex Haynes, men hon ser att vissa ord påminner om varandra men att uttala orden på svenska är lite svårt.

Sofia Stenwall är kökschef på Sibyllagården och hon har svårigheter med att hitta rätt kompetens till köket. Kockar är ett bristyrke och de flesta företag och kommuner i Sverige är i samma läge. I köket på Sibyllagården behöver två tjänster tillsättas inom kort.

Här tillagas frukost, lunch och middag samt mellanmål. Så mycket som möjligt tillagas från grunden vilket kräver att de som söker har utbildning och helst någon erfarenhet som kock inom storhushåll eller restaurang.

– Det finns intresse för att arbeta inom kök, säger Sofia Stenwall som själv har lång erfarenhet från både restaurang och nu storkök hoppas på att kunna få sökande som brinner för god och vällagad mat. Sofia hoppas att Alex ska vara en av de sökande till Sibyllagårdens kök.

Sibyllagården
Johanna Samuelsson i köket tillsammans med Alex Haynes.

Sofia Stenwall
Sofia Stenwall är kökschef på Sibyllagårdens kök.
Mat på Sibyllagården

TEXT OCH FOTO: Tina Kerro

Publicerad den 18 oktober 2019
(Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält)