Inflyttare berättar - Tim och Natascha

Tim i Umnäs tillsammans med sin hund

För 10 år sedan började Tim Farley och Natascha Beran från Wales fundera på ett liv på våra breddgrader efter flera semesterresor både sommar- och vintertid i Norge, Sverige och Finland. En punktering mellan Dikanäs och Långsjöby blev starten på ett helt nytt liv i Umnäs.

Natascha är utbildad idrottslärare och Tim är entreprenör som drivit flera företag i England inom produktion och skogsmaskiner. De är händiga människor som ser möjligheter i de mesta. Att få byta vardagen i Wales mot Lappland såg de som ett liv med större frihet och större utrymme att vistas på. I Wales delar över 200 personer på varje kvadratkilometer, i Storumans kommun har vi 0,81 invånare per kvadratkilometer.

Sensommaren 2012 var de på en av sina resor och hade då börjat titta på lite husalternativ. Mellan Dikanäs och Långsjöby fick de punktering på sin norska hyrbil. Inget reservdäck fanns i bilen så enda alternativet var att få bärgning. Det lokala företaget som kom och bärgade Natascha och Tim var Slussfors Taxi och under resan mot verkstaden berättade paret att de sökte ett hus att köpa. Tommy på Slussfors Taxi berättade om området, att det är trevligt och att han gillar att bo här. Det budskapet lockade paret att söka efter hus i Umnäs. De hittade ett på internet som skulle komma ut på auktion. Tre dagar efter Tim och Nataschas hemkomst till Wales fick de åka tillbaka till Sverige för att lägga bud och köpte huset i Umnäs.

Svenska språket har de lärt sig genom sociala kontakter

Nu började deras resa mot ett nytt liv på riktigt och under vintern förberedde de allt som behövdes för att i maj 2013 flytta till Umnäs. Paret fick ett varmt välkomnande i byn, Natascha fick snabbt jobb och svenskan har de lärt sig genom självstudier och sociala kontakter. Tim har hela tiden jobbat med sitt företag i England och gör så fortfarande. tack vare väl fungerande fiberuppkoppling fungerar det bra. Tim driver företaget tillsammans med en person som jobbar på deras fabrik i England och Tim sköter offerter, ritningar och ekonomi från hemmet i Umnäs.

Tim höll på med karate under många år England innan livet blev för stressigt och fritidsaktiviteterna lades åt sidan. För ett par år sedan tog han upp sitt stora intresse och provade först i Slussfors men det blev för lite deltagare. Via deltagande på ett läger träffade han andra från Storumans kommun som utövar karate och nu är de ett ganska stort gäng som tränar två dagar i veckan i Stensele.

Totalrenoverat huset och byggt upp en verkstad

– Att ta steget och flytta kräver förberedelser och planering, säger Tim. Allt har gått väldigt bra för både honom och Natascha men de hade en buffert när de kom och inställningen att vara flexibel och öppen för att prova många nya saker. Tim tror att det är en nyckel till att satsningen ska bli hållbar och att man kan stanna länge på sin nya bostadsort.

– Nästan allt är bättre i Sverige än i England säger Tim och skrattar. Men det är krångligt att driva företag och han blev förvånad när han insåg att det krävs lika mycket av ett litet företag som av ett stort. 

Tim och Natascha har format sitt liv som de vill ha det. De har byggt upp gården och totalrenoverat huset. Tim har sin verkstad och till och med ett eget sågverk. De har återbrukat allt vad som går och tror på det hållbara. Byborna i Umnäs har lite skämtsamt kallat de nybyggarna.

TEXT OCH FOTO: Tina Kerro

(Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält)