Nyheter

Information om Coronavirus, covid-19

Storumans kommuns befolkning hade 63 fall av covid-19 under vecka 2 enligt statistik från Folkhälsomyndigheten som uppdaterats torsdag 20 januari. De bekräftade fallen är enligt Region Västerbotten folkbokförda i Gunnarn, Stensele, Storuman, Slussfors, Tärnaby och Hemavan. Observera att det sannolikt finns ett stort mörkertal då statistiken enbart redovisar antal smittade med folkbokföringsadress i Storumans kommun.

Stopp för utlämning av självtester

All utlämning av självtester för covid-19 kommer att stoppas från och med nu och resten av vecka 3 på grund av att analyserande labb inte har kapacitet att analysera fler prover just nu. Det går bra att lämna in redan utlämnade tester. Detta gäller inte vårdpersonal som får fortsätta hämta och lämna tester. Stoppet gäller alla enheter i Region Västerbotten som lämnar ut självtester. Läs mer på 1177: https://www.1177.se/Vasterbotten/

Vaccindos 3

Bokning för tredje vaccindosen är nu öppen för alla över 18 år. Tiden för tredje vaccindosen har förkortats till fem månader efter andra dosen. Se lediga tider och boka tid här: https://vaccinationsbokning.regionvasterbotten.se

Bekräftad smitta på Blåsippan i Stensele

Vi har fem brukare med bekräftad covid-19 på boendet Blåsippan i Stensele. Smittan finns på två avdelningar. Anhöriga är underrättade. Vi arbetar nu med att försöka bryta smittspridningen. Måndag 10 januari påbörjades screening av all personal och det fortsätter vi med kommande veckor. 

Nya restriktioner från och med 12 januari

För att minska smittspridningen av covid-19 och belastningen på sjukvården införs flera nya åtgärder från och med 12 januari. Smittspridningen har ökat kraftigt i Sverige under jul- och nyårshelgerna. Vaccinerna mot covid-19 ger ett bra skydd mot allvarlig sjukdom och död. Däremot har den nya omikronvarianten visat sig vara mycket smittsam även för de som är vaccinerade med två doser.

Läs mer om vilka restriktioner som gäller just nu på krisinformation.se

Skola och förskola

Kommunens förskolor och skolor kommer att vara öppna som vanligt efter jul- och nyårshelgerna men vi har beredskap att snabbt vidta åtgärder vid lokala smittoutbrott. Läs mer om aktuella regler för förskola och skola.

Vårdnadshavare får information från sin skola via Schoolsoft när det gäller vilka lokala anpassningar som är aktuella på den ”egna” skolan/förskolan.

Vi vill påminna om de allmänna råden:

• Var uppmärksam på nytillkomna symtom som halsont, snuva, feber, hosta eller sjukdomskänsla.
• Stanna hemma om du får dessa eller andra symtom på luftvägsinfektion.
• Testa dig också för covid-19. Det gäller både dig som är ovaccinerad och dig som är vaccinerad. Rekommendationen gäller från förskoleklass och uppåt.
• Genom att stanna hemma när du får symtom minskar du spridningen av covid-19 och andra infektioner som influensa och RS-virus.
• Stanna hemma från arbetet, skolan, förskolan och andra aktiviteter när du får symtom på luftvägsinfektion även om du fått ett negativt testsvar för covid-19. Det minskar spridningen av andra infektioner.
• Ring telefonnummer 1177 om du behöver hjälp med att bedöma dina symtom eller råd om var du kan söka vård. Det gäller särskilt personer i riskgrupp som kan behöva behandling även för andra sjukdomar än covid-19, som till exempel influensa.

På 1177.se finns information om hur testningen går till där du bor. Barn som ännu inte börjat förskoleklass och de som haft konstaterad covid-19 det senaste halvåret behöver vanligtvis inte testa sig.

Från och med torsdag den 23 december är det restriktioner för att boka kommunens bokningsbara lokaler. 

Alla som bokar en tid, ska ha en ansvarig ledare (vuxen) som ska se till att reglerna följs. Den ansvarige som anordnar fritidsaktiviteter ska känna till de smittskyddsåtgärder som bör vidtas enligt Folkhälsomyndighetens föreskrifter, allmänna råd och rekommendationer.

Läs mer om bokning av våra lokaler

Information om vaccination mot covid-19

Efter den senaste uppdateringen på kommunnivå hos Folkhälsomyndigheten den 13 januari har 90,9 % (4 729 personer) fått den första dosen vaccin. 89,3 % (4 646 personer) har fått minst två doser i Storumans kommuns befolkning. För mer information om vaccination hänvisar vi till 1177 och Region Västerbottens sidor. 

Hjälp med vaccinationsbevis från Statens Servicecenter

Statens Servicecenter kan hjälpa till med att hämta covidbevis på e-hälsomyndigheten. Kontoret som finns på biblioteket i Storuman har öppet: 

Tisdag kl. 11-12 och 13-15
Onsdag kl. 11-12 och 13-15

För kunder som inte har e-legitimation kan handläggaren hjälpa till att skriva ut blanketten för att beställa covidbevis.

Information på andra språk

Folkhälsomyndigheten har översatt information om Coronaviruset till flera olika språk. 

Folkhälsomyndighetens information på andra språk

Region Västerbotten

På Region Västerbottens webbplats finns information om regionens beredskap.

Krisinformation.se

Förmedlar samlad information från myndigheter.

Krisinformation.se sida om Coronaviruset

Publicerad den 20 januari 2022
(Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält)