Nyheter

Information om Coronavirus, covid-19

Smittvarning

Enligt färsk statistik från Region Västerbotten har Storumans kommuns befolkning 19 fall av covid-19 under början av vecka 9, måndag-onsdag 1-3 mars. De flesta fallen är som tidigare i de östra kommundelarna. Under vecka 8 hade sammanlagt 29 fall. Särskilda rekommendationer gäller för Västerbottens län fram till 21 mars. Du ska inte resa, varken inom eller utanför länet. 

Lägesuppdatering 4 mars

Smittspridningen ökar just nu i Storumans kommun. Vi har på tre dagar, 1-3 mars, 19 nya fall av covid-19 och de flesta är fortsatt koncentrerade till den östra delen av kommunen.

För att bromsa denna utveckling har vi idag två viktiga informationspunkter som berör skolans verksamheter.

Vi har pågående smittspridning på Parkskolan med flera smittade elever och personal. Vi vädjar till vårdnadshavare som har barn på fritids på Parkskolan att hålla barnen hemma från fritids imorgon fredag 5 mars samt under vecka 10 som är sportlovsveckan. Vi har samrått med smittskydd på Region Västerbotten och ber nu alla vårdnadshavare som har möjlighet att hålla barnen hemma. Att stänga helt är inte möjligt då det bedöms få för stora konsekvenser på annan samhällskritisk verksamhet.

Fritids- kultur och utbildningsnämndens ordförande har idag fattat ett huvudmannabeslut att Röbroskolan årskurs 7-9 kommer att fortsätta med nuvarande upplägg med fjärr- och distansundervisning till och med efter påsklovet den 12 april.

För alla i Västerbotten gäller följande:

 • Umgås med få människor  
  Du kan umgås med personer som du normalt träffar. Om du träffar andra personer än de i din närmaste krets, bör du och den du träffar hålla fysiskt avstånd. Umgås helst utomhus och tänk på att hålla avstånd även där. 
 • Undvik platser om det är risk för trängsel.  
  Det kan vara exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butikerHandla på tider när få andra personer finns i butiken. Du bör vistas i butiken så kort tid som möjligt och handla helst ensam.
 • Fortsätt att arbeta hemifrån så ofta du kan.  
  Kan du inte jobba hemifrån så bör du undvika trängsel, hålla avstånd och träffa så få personer som möjligt. Det gäller även i fikarum och personalrum. Om du har luftvägssymtom eller andra tecken på covid-19, även lindriga – stanna hemma. 
   
 • Gör inga onödiga resor. 
  Du som vistas i Västerbotten ska inte göra onödiga resor såväl inom som utom regionen. Om du måste resa, gör det då så smittsäkert som möjligt. Var noga med att du kan ta dig hem på ett säkert sätt om du skulle få symtom.

 • Använd munskydd i kollektivtrafiken.  
  Är du född 2004 eller tidigare bör du alltid använda engångsmunskydd i kollektivtrafiken. Det gäller alla tider på dygnet och så länge som det finns en utbredd spridning i Västerbotten. 

 • Använd engångsmunskydd i inomhusmiljö. 
  Om du inte kan undvika nära kontakt med andra och du träffar personer utanför din närmaste krets ska du använda munskydd. Men munskydd ersätter inte regeln om att undvika nära kontakt och att hålla avstånd i alla situationer där det går. I förskola, grund- och gymnasieskola gäller fortfarande att munskydd bara rekommenderas i de specifika situationer då vuxna inte kan hålla avstånd. 
 • Stanna hemma när någon i familjen väntar på provsvar.
  För närvarande rekommenderas att alla barn i ett hushåll ska stanna hemma om vårdnadshavare eller syskon väntar på provsvar för covid-19. Det gäller barn från förskola till gymnasieskola


  Läs mer om rekommendationerna hos 1177 Region Västerbotten

Vaccinering inom kommunens verksamheter

Under vecka 8, 9 och 10 vaccineras (dos 2) brukare och personal som ingår i fas 1 i Storuman området. Region Västerbotten håller på att ringa runt till de med hemtjänstbeslut från kommunen för att kalla till vaccination när de får vaccin levererat.

När det blir dags för nästa grupp att börja vaccineras kommer det att gå att ringa direkt till sjukstugan för att boka tid eller boka digitalt via 1177. Information kommer att publiceras i god tid före vaccinationsstart är planerad.

Storumans kommun kommer också att börja använda antigentester/egenprovtagning och ”screena” personalen inom särskilt boende två gånger i veckan. Det innebär att alla som jobbar aktuella dagar kommer att få lämna prov, även om man är symtomfri. Det är en metod för att kunna upptäcka personer som sprider smitta utan symtom. De som varit sjuka i covid-19 under de senaste sex månaderna kommer inte att screenas.

Ej lagstadgad kommunal verksamhet har stängt tillsvidare

Vi kommer att fortsätta ha badhus, fritidsgårdar, gym och annan ej lagstadgad kommunal verksamhet stängd till 21 mars. Undantag görs för planerad undervisning inom ramen för skolans verksamheter. Stängningen kan komma att förlängas ytterligare. Biblioteken är stängda för fysiska besök men tillhandahåller distansservice med utlåning av böcker.

Idrottsverksamhet för barn och unga födda 2002 och senare

Regeringen har gått ut med nya rekommendationer som innebär att det nu är tillåtet för alla barn och ungdomar födda 2002 eller senare att delta i idrotts- och fritidsverksamhet. Storumans kommun tillåter bokning av idrottslokaler för föreningar där målgruppen är barn och ungdomar. Simhallen kommer att vara fortsatt stängd för allmänheten.  

Vi kommer inte att hålla några idrottslokaler öppna för externa bokningar under sportlovet. Det är enbart föreningar som är verksamma inom Storumans kommun med målgruppen barn och ungdomar födda 2002 och senare som har möjlighet att boka tider i de lokaler som hålls öppna. Biblioteken är stängda för fysiska besök men tillhandahåller distansservice med utlåning av böcker.

Läs mer om ordningsregler för bokning av lokaler

Använd munskydd vid besök på särskilt boende

Vi vill påminna om att det är obligatoriskt med användning av munskydd vid besök på särskilt boende. Vi har sen tidigare bett anhöriga att vara mycket restriktiva med besök, men i de fall besök ändå genomförs är det obligatoriskt att använda munskydd under hela besöket. Du ska självklart också vara frisk och symptomfri och följa de regler som gäller för besök på våra boenden. Om du har frågor är du välkommen att kontakta enhetschefen på respektive boende.

Storumans kommun är i stabsläge sen 5 november

Storumans kommun är sedan 5 november i stabsläge vilket innebär att vi har en beredningsgrupp som är redo att snabbt sammankallas för att ta beslut på mycket kort varsel. Vi har just nu dagliga avstämningar i mindre grupperingar. 

Lämna prov för covid-19

Du som har symtom som hosta, snuva och halsont eller nedsatt lukt och smaksinne kan ta prov på dig själv för att se om du har Covid-19. Provtagningskit hämtas utanför Sjukstugan vid Distriktsingången. Uthämtning och inlämning av egenprovtagning sker vardagar 13.00-14.00. Vid behov av assisterad provtagning tex barn 6-12 år får man ringa och boka tid hos Sjuksköterska 090-785 44 73, val 8. I Tärnaby tar du kontakt med Sjukstugan 090-785 44 70.

Läs mer om provtagning för covid-19 i Västerbotten

Storumans kommun erbjuder hemsändningsstöd

Storumans kommun erbjuder möjlighet till hemsändningsstöd för dig som har svårt att ta dig till matvarubutiken. Läs mer på länken nedan.

Hemsändningsstöd för dagligvaror

Information på andra språk

Folkhälsomyndigheten har översatt information om Coronaviruset till flera olika språk. 

Folkhälsomyndighetens information på andra språk

Region Västerbotten

På Region Västerbottens webbplats finns information om regionens beredskap.

Krisinformation.se

Förmedlar samlad information från myndigheter.

Krisinformation.se sida om Coronaviruset

Publicerad den 4 mars 2021
(Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält)