Nyheter

Information om Coronavirus, covid-19

Under vecka 14 hade vi totalt nio fall av covid-19 i Storumans kommuns befolkning. Vi har också fått statistik för halva vecka 15, 12-14 april och då hade vi totalt två fall. Samtliga är folkbokförda i de östra kommundelarna Slussfors, Storuman och Stensele.

Det är viktigt att känna till att statistiken endast visar de som är folkbokförda i Storumans kommun. Det innebär att det kan finnas fler som är bekräftat smittade och som bor och arbetar/studerar i vår kommun men som inte syns i statistiken, på grund av att de har sin folkbokföringsadress i en annan kommun.

Vaccinering i omsorgen

Omsorgen har nu i princip vaccinerat färdigt och alla brukare och personal som velat ha vaccin har fått båda doserna. Personal som fått  AstaZenecas vaccin har hittills fått en dos. När vi nu avslutar vaccineringen kommer vi gradvis att lätta på rutinerna kring besök på särskilt boende.

De brukare som är färdig vaccinerade och två veckor gått sen sista dosen kommer nu att få ta emot besök av anhöriga i sina egna lägenheter utan krav på munskydd eller att hålla avstånd. 

I övrigt gäller samma rutiner som tidigare att man bokar besök i förväg, man ska vara symtomfri, inte i befinna sig i gemensamhetslokaler och bära munskydd vid kontakt med personal om avstånd inte kan hållas. För brukare som inte vaccinerats gäller fortsatt som tidigare munskyddskrav och avstånd vid besök.

Omsorgens personal kommer tillsvidare att fortsätta bära munskydd under hela arbetspassen, även om de är vaccinerade. Omsorgen fortsätter också med regelbunden användning av så kallade antigentester/snabbtester alternativt egentestning bland personalen.

Ej lagstadgad verksamhet håller stängt tillsvidare

Storumans kommun kommer att fortsätta hålla ej lagstadgad verksamhet med simhall, fritidsgårdar, gym, idrottshallar och bowling stängt för allmänheten tillsvidare. Organiserad idrottsverksamhet för barn och ungdomar födda 2002 eller senare kommer att fortsätta vara tillåten. Biblioteken tillhandahåller distansservice med boklån.

För alla i Västerbotten gäller följande:

På grund av hög smittspridning av covid-19 förlängs de skärpta rekommendationerna till 9 maj. Du är enligt skyddsplikten i smittskyddslagen skyldig att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv och andra mot spridning av covid-19, som är en samhällsfarlig sjukdom. Du ska själv tänka igenom hur du kan undvika att bli smittad och att smitta andra. Visa särskild hänsyn till de som riskerar att bli allvarligt sjuka av covid-19. 

  • Umgås med få människor.
  • Undvik platser som kollektivtrafik, köpcentrum och butiker om det är risk för trängsel.
  • Res inte, varken inom eller utanför länet. Undvik alla onödiga resor. Om du måste resa är det viktigt att du gör det på ett säkert sätt genom att du begränsar nya kontakter så mycket som möjligt.
  • Håll avstånd. Både inomhus och utomhus.
  • Arbeta hemifrån om det går.
  • Tvätta händerna ofta.
  • Använd munskydd i kollektivtrafiken och när du inte kan hålla avstånd.
  • Stanna hemma när du är sjuk och testa dig om du har symtom. Det gäller även om du är vaccinerad mot covid-19.

Idrottsverksamhet för barn och unga födda 2002 och senare

Regeringen har gått ut med nya rekommendationer som innebär att det nu är tillåtet för alla barn och ungdomar födda 2002 eller senare att delta i idrotts- och fritidsverksamhet. Storumans kommun tillåter bokning av idrottslokaler för föreningar där målgruppen är barn och ungdomar. Simhallen kommer att vara fortsatt stängd för allmänheten.  

Det är enbart föreningar som är verksamma inom Storumans kommun med målgruppen barn och ungdomar födda 2002 och senare som har möjlighet att boka tider i de lokaler som hålls öppna. 

Läs mer om ordningsregler för bokning av lokaler

Lämna prov för covid-19

Du som har symtom som hosta, snuva och halsont eller nedsatt lukt och smaksinne kan ta prov på dig själv för att se om du har Covid-19. Provtagningskit hämtas utanför Sjukstugan vid Distriktsingången. Uthämtning och inlämning av egenprovtagning sker vardagar 13.00-14.00. Vid behov av assisterad provtagning tex barn 6-12 år får man ringa och boka tid hos Sjuksköterska 090-785 44 73, val 8. I Tärnaby tar du kontakt med Sjukstugan 090-785 44 70.

Läs mer om provtagning för covid-19 i Västerbotten

Storumans kommun erbjuder hemsändningsstöd

Storumans kommun erbjuder möjlighet till hemsändningsstöd för dig som har svårt att ta dig till matvarubutiken. Läs mer på länken nedan.

Hemsändningsstöd för dagligvaror

Information på andra språk

Folkhälsomyndigheten har översatt information om Coronaviruset till flera olika språk. 

Folkhälsomyndighetens information på andra språk

Region Västerbotten

På Region Västerbottens webbplats finns information om regionens beredskap.

Krisinformation.se

Förmedlar samlad information från myndigheter.

Krisinformation.se sida om Coronaviruset

Publicerad den 15 april 2021
(Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält)