Nyheter

Information om Coronavirus, covid-19

Storumans kommun hade inga nya fall av covid-19 under vecka 38 enligt statistik från Region Västerbotten. 

Avveckling av nationella rekommendationer 

Från och med onsdag 29 september är de nationella rekommendationerna borttagna för verksamheterna inom utbildning, kultur och fritid. Det är nu upp till varje verksamhet att själva besluta vilka eventuella åtgärder som skall gälla framöver. Verksamheterna inom fritid och kultur (bibliotek, fritidsgårdar, bowling, gym, badhus) har redan öppnat.

Förskolor och skolor (årskurserna förskoleklass till och med årskurs 9) kommer att behålla nuvarande förebyggande åtgärder för att minimera smittspridningsrisken för barn/elever som nu är den grupp i samhället som inte har vaccinerats.

Eleverna i åldrarna 12-15 år kommer att erbjudas vaccination från och med vecka 41 och när detta är genomfört kommer smittspridningsrisken i skolorna att minska betydligt. Skriftlig information om denna vaccination kommer att skickas hem till alla vårdnadshavare under vecka 39. Förvaltningschefen återkommer med mer information om det som framöver beslutas gemensamt för kommunens förskolor och skolor. Det som beslutas på enskild förskola/skola informeras av respektive rektor.

Allmänna rekommendationer mot covid-19

  • Det är viktigt att fortsätta följa de nationella rekommendationerna och testa dig vid symptom!
  • Boka tid för vaccination och se till att fullfölja din vaccination.
  • Om du umgås utanför din krets ska du göra det smittsäkert, gärna utomhus och håll avstånd. Undvik trängsel.
  • Stanna hemma när du är sjuk och testa dig vid symtom.
  • Res smittsäkert, och testa dig efter resa utanför Norden.
  • Fortsätt arbeta hemifrån om du kan.

Information om vaccin

Efter den senaste uppdateringen på kommunnivå hos Folkhälsomyndigheten den 23 september har 88,5 % (4 374 personer) fått den första dosen vaccin. 83,1 % (4 105 personer) är färdigvaccinerade i Storumans kommuns befolkning. För mer information om vaccination hänvisar vi till 1177 och Region Västerbottens sidor. Alla brukare inom omsorgens verksamheter är färdigvaccinerade. 

Lämna prov för covid-19

Du som har symtom som hosta, snuva och halsont eller nedsatt lukt och smaksinne kan ta prov på dig själv för att se om du har Covid-19. Provtagningskit hämtas utanför Sjukstugan vid Distriktsingången. Uthämtning och inlämning av egenprovtagning sker vardagar 13.00-14.00. Vid behov av assisterad provtagning tex barn 6-12 år får man ringa och boka tid hos Sjuksköterska 090-785 44 73, val 8. I Tärnaby tar du kontakt med Sjukstugan 090-785 44 70.

Läs mer om provtagning för covid-19 i Västerbotten

Information på andra språk

Folkhälsomyndigheten har översatt information om Coronaviruset till flera olika språk. 

Folkhälsomyndighetens information på andra språk

Region Västerbotten

På Region Västerbottens webbplats finns information om regionens beredskap.

Krisinformation.se

Förmedlar samlad information från myndigheter.

Krisinformation.se sida om Coronaviruset

Nuläge

Från och med tisdag 29/9 är de nationella rekommendationerna borttagna för verksamheterna inom utbildning, kultur och fritid. Det är nu upp till varje verksamhet att själva besluta vilka eventuella åtgärder som skall gälla framöver.

Verksamheterna inom fritid och kultur (bibliotek, fritidsgårdar, bowling, gym, badhus) har redan öppnat.

Förskolor och skolor (årskurserna förskoleklass till och med årskurs 9) kommer att behålla nuvarande förebyggande åtgärder för att minimera smittspridningsrisken för barn/elever som nu är den grupp i samhället som inte har vaccinerats.

Den närmaste framtiden

Eleverna i åldrarna 12-15 år kommer att erbjudas vaccination från och med vecka 41 och när detta är genomfört kommer smittspridningsrisken i skolorna att minska betydligt. Skriftlig information om denna vaccination kommer att skickas hem till alla vårdnadshavare under vecka 39.

Förvaltningschefen återkommer med mer information om det som framöver beslutas gemensamt för kommunens förskolor och skolor. Det som beslutas på enskild förskola/skola informeras av respektive rektor.

 

Publicerad den 27 september 2021
(Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält)