Nyheter

Information om Coronavirus, covid-19

Storumans kommun hade totalt 8 nya fall av covid-19 under vecka 18. Samtliga har folkbokföringsadress i Hemavan/Tärnaby. De skärpta regionala rekommendationerna är förlängda och gäller till 23 maj. 

Lägesuppdatering onsdag 12 maj

Ingen av skolans verksamheter eller någon annan av kommunens verksamheter har rapporterat om några nya kända fall av covid-19. På fredag 14 maj tar vi beslut om eventuella fortsatta åtgärder med distansundervisning på Skytteanska skolan i Tärnaby.

Beredningsgruppen för extraordinära händelser har idag haft digitalt möte och gått igenom läget ute i verksamheterna. Det är från och med nu tillåtet även för fritidsverksamhet där målgruppen är barn och ungdomar födda 2002 och senare att hyra idrotts- och bollhallar. Gällande övrig stängd verksamhet avvaktar vi vilka restriktioner som kommer att gälla i Västerbottens län efter 23 maj.

Vi uppmanar alla att fortsätta följa rådande skärpta restriktioner i Västerbottens län som gäller fram till 23 maj. Det gäller även ungdomar som kanske planerat för fester och umgänge under kommande långhelg. Det är absolut inte lämpligt att samlas i stora sällskap eller åka till grannkommunerna för att festa och träffa nya människor under rådande läge, även om man tänker sig vara utomhus. När antalet nya fall i vår kommun varit på en relativt låg nivå de senaste veckorna måste vi alla hjälpas åt för att det ska fortsätta så!

Lägesuppdatering torsdag 6 maj

I samråd med nämndens ordförande, t.f. förvaltningschef och rektor har huvudmannen beslutat att Skytteanska skolan fortsätter som nu med fjärr- och/eller distansundervisning även under vecka 19, 10-12 maj för förskoleklass upp till åk 9. Beslutet baseras på huvudmannens bedömning att en så stor andel av personalen vid skolenheten är frånvarande att det inte går att bedriva verksamheten.

Torsdagen den 13 maj är en helgdag, fredagen den 14 maj är eleverna lediga från skolan (”klämdag”) och måndagen den 17 maj är en reflektionsdag där eleverna också är lediga enligt gällande läsårstider. Skolan kan således som tidigast återgå till normal undervisning tisdagen den 18 maj 2021. Nytt beslut hur undervisningen skall bedrivas tas fredagen den 14 maj 2021.

Tärnaby alpina gymnasium kommer fr.o.m. måndagen den 10 maj 2021 att återgå till ordinarie verksamhet då bedömningen har gjorts att verksamheten nu kan bedrivas som normalt igen.

Vaccinering i omsorgen

Omsorgen har nu i princip vaccinerat färdigt och alla brukare och personal som velat ha vaccin har fått båda doserna. När vi nu avslutar vaccineringen kommer vi gradvis att lätta på rutinerna kring besök på särskilt boende.

De brukare som är färdigvaccinerade och två veckor gått sen sista dosen kommer nu att få ta emot besök av anhöriga i sina egna lägenheter utan krav på munskydd eller att hålla avstånd. 

I övrigt gäller samma rutiner som tidigare att man bokar besök i förväg, man ska vara symtomfri, inte i befinna sig i gemensamhetslokaler och bära munskydd vid kontakt med personal om avstånd inte kan hållas. För brukare som inte vaccinerats gäller fortsatt som tidigare munskyddskrav och avstånd vid besök.

Omsorgens personal kommer tillsvidare att fortsätta bära munskydd under hela arbetspassen, även om de är vaccinerade. Omsorgen fortsätter också med regelbunden användning av så kallade antigentester/snabbtester alternativt egentestning bland personalen.

För alla i Västerbotten gäller följande:

På grund av hög smittspridning av covid-19 förlängs de skärpta rekommendationerna till 23 maj. Du är enligt skyddsplikten i smittskyddslagen skyldig att vidta försiktighetsåtgärder för att skydda dig själv och andra mot spridning av covid-19, som är en samhällsfarlig sjukdom. Du ska själv tänka igenom hur du kan undvika att bli smittad och att smitta andra. Visa särskild hänsyn till de som riskerar att bli allvarligt sjuka av covid-19. 

För alla i Västerbotten gäller följande rekommendationer:

 • Umgås med få människor.
  Du kan umgås med personer som du normalt träffar. Om du träffar andra personer än de i din närmaste krets, bör du och den du träffar hålla fysiskt avstånd. Umgås helst utomhus och tänk på att hålla avstånd även där.
 • Undvik platser om det är risk för trängsel.  
  Det kan vara exempelvis kollektivtrafik, köpcentrum och butiker. Handla på tider när få andra personer finns i butiken. Du bör vistas i butiken så kort tid som möjligt och handla helst ensam. 
 • Fortsätt att arbeta hemifrån så ofta du kan.  
  Kan du inte jobba hemifrån så bör du undvika trängsel, hålla avstånd och träffa så få personer som möjligt. Det gäller även i fikarum och personalrum. Om du har luftvägssymtom eller andra tecken på covid-19, även lindriga – stanna hemma.  
 • Res smittsäkert.
  Om du måste resa, gör det så smittsäkert som möjligt. Det gäller både under resan och på resmålet. Var även noga med att du kan ta dig hem på ett säkert sätt om du skulle få symtom.
 • Använd munskydd i kollektivtrafiken.  
  Är du född 2004 eller tidigare bör du alltid använda engångsmunskydd i kollektivtrafiken. Det gäller alla tider på dygnet och så länge som det finns en utbredd spridning i Västerbotten.
 • Använd engångsmunskydd i inomhusmiljö.
  Om du inte kan undvika nära kontakt med andra och du träffar personer utanför din närmaste krets ska du använda munskydd. Men munskydd ersätter inte regeln om att undvika nära kontakt och att hålla avstånd i alla situationer där det går. I förskola, grund- och gymnasieskola gäller fortfarande att munskydd bara rekommenderas i de specifika situationer då vuxna inte kan hålla avstånd.

Idrottsverksamhet för barn och unga födda 2002 och senare

Regeringen har gått ut med rekommendationer som innebär att det är tillåtet för alla barn och ungdomar födda 2002 eller senare att delta i idrotts- och fritidsverksamhet. Storumans kommun tillåter bokning av idrottslokaler för föreningar där målgruppen är barn och ungdomar. Simhallen kommer att vara fortsatt stängd för allmänheten.  

Det är enbart föreningar som är verksamma inom Storumans kommun med målgruppen barn och ungdomar födda 2002 och senare som har möjlighet att boka tider i de lokaler som hålls öppna. 

Läs mer om ordningsregler för bokning av lokaler

Lämna prov för covid-19

Du som har symtom som hosta, snuva och halsont eller nedsatt lukt och smaksinne kan ta prov på dig själv för att se om du har Covid-19. Provtagningskit hämtas utanför Sjukstugan vid Distriktsingången. Uthämtning och inlämning av egenprovtagning sker vardagar 13.00-14.00. Vid behov av assisterad provtagning tex barn 6-12 år får man ringa och boka tid hos Sjuksköterska 090-785 44 73, val 8. I Tärnaby tar du kontakt med Sjukstugan 090-785 44 70.

Läs mer om provtagning för covid-19 i Västerbotten

Storumans kommun erbjuder hemsändningsstöd

Storumans kommun erbjuder möjlighet till hemsändningsstöd för dig som har svårt att ta dig till matvarubutiken. Läs mer på länken nedan.

Hemsändningsstöd för dagligvaror

Information på andra språk

Folkhälsomyndigheten har översatt information om Coronaviruset till flera olika språk. 

Folkhälsomyndighetens information på andra språk

Region Västerbotten

På Region Västerbottens webbplats finns information om regionens beredskap.

Krisinformation.se

Förmedlar samlad information från myndigheter.

Krisinformation.se sida om Coronaviruset

Publicerad den 12 maj 2021
(Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält)