Nyheter

Intensiv kulturkväll i Storuman

Årets berättarkommun

Tisdag 22 september avslutades formellt året för Storuman som årets kulturkommun. Kvällen inleddes med en kulturdebatt på Folkets hus med Pia Sjögren som moderator. I panelen fanns Joakim Sandberg, regionkulturchef i i Västerbotten, Helena Nilsson kulturprofil och ägare av Trolltrumman, Tärnaby och Anders Persson i egenskap av ordförande i FKUN. Med fanns också representanter från Länsmuseet, Norrlandsoperan och Västerbottensteatern samt övrig publik från kommunen.

Debatten fördes både i det mindre och större perspektivet. Vad innebär begreppet kultur och hur skulle man leva utan? Hur kan man få en naturlig koppling mellan de regionala kulturinstitutionerna och hela vägen till de som i praktiken är arrangörer och publik ute i kommunerna? Hur arbetar man för att samers och andra minoritetsfolks kultur ska finnas med i den gemensamma kulturbilden, istället för att som det ofta kan bli, bildar en "exotisk" del på sidan om.

När det kommer till finansiering av olika insatser via projektmedel är risken stor att det inte finns uthållighet att fortsätta att driva verksamheter efter projekttidens slut. Hur kan man säkra långsiktigheten?

Panelen och publiken var i mycket helt överens, även om det inte framkom några enkla svar. En genomgående tanke var att skapa en mer långsiktigt strategi när det gäller samarbete/finansiering mellan region och kommun med dess kulturarbetare i form av föreningar, företag och enskilda eldsjälar. Det framkom också funderingar om det skulle gå att göra en del av institutionernas planeringsfas mer flexibel, i syfte att kunna agera snabbare utifrån idéer och förslag från kommunerna.

Efter debatten var det dags för en ny hedersam utmaning för Storumans kommun, som nu har fått tagit över budkavlen som Årets berättarkommun från Vindelns kommun. Mikael Rombe, förvaltningschef FKUN, och Anders Persson fick äran att ta emot budkavlen från Robert Herrala och Theresa Eriksson, Nordiskt berättarcentrum. Tillsammans bildar de nu en arbetsgrupp med deltagare från kommun som kommer att lägga upp höstens och vårens berättarprogram. Vi ser fram emot många spännande, glada och ibland allvarliga möten med berättare/lyssnare från alla delar av vår kommun!

Kvällen avslutades med en fantastisk konsert med Sara Ajnnak. Vi tackar alla som deltog, håll utkik för mer information om kommande kulturaktiviteter!

Publicerad den 23 september 2020
(Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält)