Nyheter

Nu kickar Årets berättarkommun igång!

Årets berättarkommun

Med en hybrid av scenevenemang och livestream 29 augusti kickar Storuman igång sitt år som Årets berättarkommun i Västerbotten. Redan i september 2020 invigdes Årets berättarkommun i Storuman, men på grund av pandemin är det först nu som berättaråret kan få liv och fyllas med aktiviteter.

Söndag 29 augusti genomförs en kick-off på Folkets hus i Storuman. Den livesänds med en mindre "studiopublik" på plats. På programmet står bland annat en officiell invigning (igen!) och underhållning med musik, presentation av kommande år och givetvis berättarinslag.

Program för 29 augusti

Berättarstafett och samisk kulturbuss
Catarina Samuelsson, Storumans kommun, är lokal samordnare av aktiviteterna. Hon gläds åt att det nu äntligen kommer igång.

– Alla är så peppade inför vårt berättarår. Det är speciellt glädjande att vi får med oss hela kommunen, det vi kallar Berättarstafetten. Tanken att få en person i varje by som ordnar med berättarcaféer, samtal vid elden eller bara inspelade berättelser. Vi har även ett projekt kring en samisk kulturbuss. Den kommer att finnas uppställd utanför Folkets Hus under kickoff-dagen. Vi avslutar även berättaråret utanför centralorten, med en festivaldag med berättartema som arrangeras i Tärnaby 11 juni 2022, berättar Catarina Samuelsson.

Tjuvstart med Berättelser vid elden
Årets berättarkommun arrangeras av Nordiskt Berättarcentrum i samverkan med Västerbottens museum och den aktuella kommunen. Theresa Eriksson, Nordiskt Berättarcentrum, känner sig förväntansfull inför det kommande berättaråret i Storuman.

– Vi är så imponerade av det engagemang som finns i Storuman. Det finns massor med spännande idéer och planer på arrangemang. Engagemanget är stort i arbetsgruppen och flera aktiviteter, som exempelvis Berättelser vid elden, har redan tjuvstartat innan vi ens haft vår kickoff – det känns mycket lovande, säger Theresa Eriksson. 

Ordfördelarutbildning
En ordfördelarutbildning blir en av de första aktiviteterna under året. Under ledning av Marianne Folkedotter, berättarantikvarie på Västerbottens museum, kommer intresserade att få lära sig hur man arrangerar och leder ett berättarcafé. I november genomför Nordiskt Berättarcentrum en workshophelg på temat Livsberättelser. Ledare för workshopen är Lillemor Skogheden. Därefter fylls året med berättaraktiviteter och avslutas på vårkanten 2022 med en lokal berättarfestival.

Lokal utveckling genom berättande
Årets berättarkommun i Västerbotten arrangeras av Nordiskt Berättarcentrum, en del av Västerbottensteatern, i partnerskap med Västerbottens museum och i samverkan med den kommun som nominerats och accepterat utnämningen. Med denna satsning uppmärksammas kommuner som på ett målmedvetet och engagerat sätt vill arbeta med berättande.

Syftet med utnämningen är att den ska fungera som inspiration till alla de som vill utveckla berättandet på den egna hemorten, öka berättandets betydelse och med det stärka lokal utveckling i hela Västerbotten. Utgångspunkten är utveckling baserad på en kombination av lokala förutsättningar och möjligheter samt stöd och resurser från regionala kulturinstitutioner.

Publicerad den 12 augusti 2021
(Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält)