Nyheter

Nu söker vi efter tomma hus

Storumans kommun har stor brist på bostäder. Genom ett nytt projekt ska vi nu kartlägga var i kommunen det finns hus och bostäder som kan vara aktuella för uthyrning eller försäljning.

Det är svårt att få tag på bostad i Storuman. Många som kommer hit för att jobba har svårt att hitta någonstans att bo. Bostadsbristen är ett problem för kommunens och företagens fortsatta tillväxt och utveckling. Vi vill att fler människor ska flytta hit för att leva och arbeta här och därför måste vi nu ta till nya grepp för att lösa bostadsbristen.

Vi söker därför efter tips på hus som kanske står tomma större delen av året, eller hus som är på väg att säljas. Det här är endast en undersökning för att vi ska få mer kunskap om hur bostadssituationen ser ut i Storuman.

I kartläggningen Investeringseffekter i Storumans kommun 2015 - 2030 som vi också arbetar med på kommunen ser vi att det finns få lediga lägenheter och att många har svårt att hitta boende. Genomsnittspriset på småhus i kommunen ligger på 573 000 kronor (2014).

Stor efterfrågan på hus i hela kommunen

Under perioden 2010-2014 har prisökningen på hus varit 8 procent i Storuman vilket är den största ökningen i länets inlandskommuner. Fritidshusen har under samma period ökat till 1 100 000 kronor i genomsnitt, en ökning med 17 procent. De två senaste åren har bristen på boende blivit ett allt större problem.

- Näringslivet i kommunen har svårt att rekrytera på grund av att det inte finns nog med bostäder, säger Mona Olovsson på Storumans Näringslivskontor.

Kommunen planerar för fler lägenheter i både Storuman och Tärnaby men det behövs även fler villor för barnfamiljer och för dem som vill flytta hit för jobb.

- Jag får ofta frågor likt "Har du något hus på gång eller vet du av något som ska säljas? Det finns en stor efterfrågan, flest frågor får jag från unga par som söker något som passar bra för en familj, säger Elinor Isaksson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling i Storuman.

Tipsa vårt projekt om tomma hus

Klicka på länken nedan för att komma till ett formulär där du kan tipsa oss om ditt hus eller fastighet. 

Har du frågor? Kontakta kundtjänst 0951-140 00. 

Tipsa oss om hus 

Publicerad den 5 april 2016