Nyheter

Städarnas dag 6 december

Anneli Pennling, arbetsledare på Fastighets AB Umluspen berättar om arbetet med lokalvård under pandemin.
Anneli Pennling, arbetsledare på Fastighets AB Umluspen berättar om arbetet med lokalvård under pandemin.

Måndag 6 december är det Städarnas dag! Fastighets AB Umluspen vill hylla alla våra fina lokalvårdare för ett fantastiskt arbete! Lokalvård är ett viktigt yrke som inte alltid får den uppmärksamhet det förtjänar trots att det påverkar vår vardag. Fastighets AB Umluspen har 16 fast anställda och 2 visstidsanställda lokalvårdare som städar främst inom kommunens, ILC:s och Umluspens verksamheter/lokaler.

Under coronapandemin har lokalvården kommit i extra fokus och de som städat har dragit ett tungt lass med betydligt mer att göra på samma arbetstid som tidigare

– Under pandemin har vi koncentrerat oss på kontaktytor, handtag, dörrposter, lysknappar, torkat bord oftare och liknande uppgifter. Men allt har skett inom ordinarie tid så det har varit både stress och en större arbetsbörda, och många börjar känna av i kroppen att de gjort vissa rörelser mer än andra, säger Anneli Pennling, arbetsledare.

– På skolorna är det fortfarande kvar rutiner med anledning att många är ovaccinerade där, men det går lite i vågor beroende på hur vi ser hur det går med förkylningar. Precis nu har vi låg smitta, när vi vet att det går smitta anpassar vi städningen efter det. Verksamheterna talar om när det till exempel går magsjuka, då städar vi toaletterna lite extra. Så vi följer vad som händer på samhället när det gäller den biten, säger Anneli Pennling.

Mängden handsprit har ökat betydligt. Förr kunde en flaska handsprit räcka ett år, nu har det gått betydligt mera. Även engångshandskar har gått åt. Städarna har använt handskar och munskydd, samt ordinarie arbetskläder. Användning av munskydd finns fortfarande kvar på vissa ställen, beroende på vad verksamheterna beställer.

– Jag tror att mycket av det som kommit under pandemin kommer att finnas kvar. Folk har ju blivit vana vid att hålla bättre hygien, man inser att man inte kan skära ner som tidigare när det ska sparas pengar, då tar vi mindre städning har ju varit vanligt tidigare. Det påverkar ju alla arbetsplatser och det kostar samhället pengar när folk är hemma sjuka, säger Anneli Pennling.

Att uppmärksamma lokalvårdarens dag betyder mycket för en yrkesgrupp som inte alltid syns så mycket men det märks fort när arbetet inte utförs enligt ordinarie rutin.

– Vi finns där, men många kanske inte tänker på det. Vi kommer tidigt på morgonen innan personalen är på plats och syns inte alltid. Vi bidrar till trivseln, styr in stolar så att det inte ser stökigt ut när folk kommer. Det brukar märkas på en gång om någon är sjuk och det inte är städat som vanligt, säger Anneli Pennling.

En vanlig dag på jobbet för en lokalvårdare kan se väldigt olika ut beroende på var man är. Men oftast börjar man tidigt på morgonen innan det börjar dyka upp folk i lokalerna, kör tvättmaskiner, preparerar moppar och dukar, gör iordning vagnen och sen kör man ut dit man ska och städa.

– Få människor vet hur mycket en lokalvårdare faktiskt behöver veta när det gäller maskiner, utrustning, material och kemikalier Man måste vara serviceinriktad och noggrann som person och vara medveten om att det kan vara väldigt fysiskt krävande. Nu jobbar vi också mycket med att tänka på ergonomin. Det är ett slitsamt yrke och viktigt att man tänker på hur man jobbar, undvika vissa rörelser och jobba nära kroppen, avslutar Anneli Pennling.

Vi vill rikta ett stort tack till alla er som jobbar med lokalvård och städning och gör allas vår gemensamma vardag renare och trevligare!