Elavbrott

Här kan du skicka din fråga, synpunkt eller klagomål
Om du vill vara anonym kan du välja att inte fylla i din e-postadress.
Ansvarig förvaltning

Kommunstyrelsen
Blå vägen 242
923 81 Storuman
Telefon: 0951-140 00 (kundtjänst)
E-post: ks@storuman.se

Kontaktperson
Erika Arklöf
Energi- och klimatrådgivare
Projektledare energieffektivisering
Telefon: 0951-140 75
Mobil: 070-344 29 29
E-post: erika.arklof@storuman.se

Ansvarig nämnd
Personer vid ett köksbord som tänder ljus

Ibland ställer stormar och oväder till problem för oss i Västerbottens inland. Här har vi samlat information som kan användas för att i förebyggande syfte göra ditt hem rustat för längre elavbrott.

Information om strömavbrott hos Vattenfall

Det är företaget Vattenfall som äger elnätet i Storumans kommun. Det innebär att vid ett strömavbrott så är det Vattenfall som ansvarar för att informera om avbrottet. På deras hemsida finns det alltid information om aktuella, pågående och planerade strömavbrott. Du söker på ditt postnummer för att få information om just ditt område. Läs mer under fliken "relaterad information"

Huset kyls ut

Det dröjer inte särskilt länge innan ett hus är utkylt vid kall väderlek. Hur lång tid det tar beror bland annat på utomhustemperatur, byggstandard, hur utsatt huset är för vindar och hur ventilationssystemet ser ut. Bor du i ett någorlunda välisolerat hus och det är -10 grader ute tar det mellan ett till tre dygn innan temperaturen sjunkit till + 10 grader inomhus.    

Värme i huset

Om du har en öppen spis eller en kamin i huset klarar du sig bra under ett elavbrott. Det finns även fotogen-, rödsprit- eller gasolkaminer som kan ge en effekt upp till 2000W. Tänk dock på att det som brinner tar av luftens syre, så du måste vädra regelbundet. Vädra kort, men ofta. Använd inte kaminen på natten och se till att brandvarnaren fungerar. 

Ficklampor och batteriradio

Ficklampor och värmeljus är bra att ha hemma om det finns risk för elavbrott. Det är också smart att ha en radio som går på batterier. Genom att lyssna på radio kan du får information och viktiga meddelanden till allmänheten.

Laga mat

Har du vedspis eller ett camping- eller friluftskök är det i regel inga problem att laga mat. Se bara till att du vädrar ofta och att du inte placerar köket under köksfläkten, eftersom det då kan börja brinna i fettet i fläkten. Du kan läsa mer om hur du kan förbereda dig och vad du bör tänka på inför ett elavbrott i energimyndighetens broschyrer och på civilförsvarsförbundets hemsida.

Publicerad den 28 februari 2022