Nyheter

Storumans kommun har ökat befolkningen

Barn på Parkskolan

Storumans kommun har ökat befolkningen med tio personer under 2018. Det är den största ökningen på 27 år. Vid 2018 års slut bodde det 5 912 personer i Storumans kommun.

Storumans kommun är en av 213 kommuner i Sverige som ökat sin befolkning under 2018. Det beror på flera olika faktorer. 66 barn har fötts under 2018 vilket är det högsta födelsetalet sen 2007. År 2017 ökade vi med tre personer så det är andra året på rad som befolkningen ökar i Storumans kommun.

Inte sen 1992 har vi ökat befolkningen så mycket på ett år. Vissa år under 2000-talet har vi minskat med över 100 personer. Att vi nu vänt trenden och ökar befolkningen är positivt för kommunens utveckling. 

– En avgörande faktor för kommunens ekonomi är befolkningsutvecklingen. För Storumans kommuns del är det faktum att vi återigen kan visa en befolkningsökning en glädjande och positiv nyhet. Det visar att kommunen fortsatt är på rätt väg. Speciellt intressant att notera är att vi har ökat andelen nyfödda under 2018, det lovar gott inför framtiden, säger kommunstyrelsens ordförande Tomas Mörtsell (C). 

– Det är glädjande att befolkningen ökar. Ju fler som väljer att bo i kommunen ger mer intäkter till välfärdsuppdraget, säger kommunstyrelsens vice ordförande Karin Malmfjord (S).

– Befolkningsutvecklingen har varit på väg åt rätt håll de senaste åren när fler flyttar in, fler stannar och mer barn föds i kommunen, säger koncernchef Peter Persson.

Nu satsar vi på inflyttarservice i Storumans kommun

Storumans kommun har sedan drygt ett halvår inlett en satsning på inflyttarservice. Genom olika aktiviteter, marknadsföring och uppsökande verksamhet till nyinflyttade kommunbor arbetar vi nu strategiskt med att få fler personer att söka sig hit och att de som flyttar till Storumans kommun ska trivas. En viktig del av arbetet med inflyttarservice är att samverka med föreningslivet och civilsamhället. 

– Det är jätteroligt att se dessa siffror då jag sedan min start med inflyttarservice i augusti, har fått den uppfattningen att det finns ett stort intresse och nyfikenhet för Storumans kommun och alla möjligheter som finns. Utmaningen kring kompetensförsörjningen är stor för våra arbetsgivare och dessa positiva siffror gör oss ännu mera taggade att jobba hårt i dessa frågor. Det har fötts många barn under 2018 för våra mått mätt vilket är fantastiskt. Det uppmärksammar kommunen också genom "grattispåsar" till alla nyfödda. Nu ska vi fortsätta gasa med denna medvind i ryggen, säger inflyttarkoordinator Tina Kerro.

Totalt flyttade 295 personer in i Storumans kommun och 272 personer flyttade ut. Därmed hade Storuman ett flyttningsöverskott på 23 personer.

Publicerad den 21 februari 2019
(Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält)