Nyheter

Bästa poster på konferens om palliativ vård

Kitty och Eira

I veckan har Storumans kommuns medicinska enheten haft representanter på nationella konferensen i palliativ vård i Västerås. Palliativ vård är symtomlindrande vård och kan ges under lång tid i sjukdomsförloppet, det handlar inte bara om sista veckan i livet. Sedan några år tillbaka bedrivs ett strukturerat förbättringsarbete inom palliativ vård i kommunen.

– Vi har tagit del av jättemånga spännande och utvecklande föreläsningar, säger Felicia Jonsson, sjuksköterska.

– All information vi fått med oss kommer vi försöka återberätta och delge verksamheten, säger Ann-Greth Rönnholm, sjuksköterska.

– Palliativ vård är något vi arbetar med varje dag överallt i våra enheter, så att följa med i det senaste kring riktlinjer och ny forskning är jätteviktigt, säger Kitty Jogenby, specialistsjuksköterska i palliativ vård.

Eira Henriksson arbetar som undersköterska i hemtjänsten i Storuman och hon hade önskemål om utbildning för personal som sitter vak i livets slut och bar på idén att starta upp en vakpool. Hon tog kontakt med Kitty vid uppstarten av förbättringsarbetet.

– Eira brinner verkligen för palliativ vård och har mycket kunskap, så jag ville lyfta hennes arbete och goda idéer. Jag gjorde egentligen bara som jag blev tillsagd, säger Kitty.

Efter utbildningen för vak gjordes mätningar med hjälp av enkäter till deltagarna och genom palliativregistret har vi tagit fram statistik som visar på förbättring inom främst smärtskattning och munhälsobedömning. Ännu är vi långt ifrån målsättningen i alla verksamheter och det finns stora utmaningar i vår avlånga kommun, men positiva resultat och delmål måste ändå uppmärksammas.

Kitty och Eira valde därför att skicka in ett abstrakt till nationella konferensen med en beskrivning av arbetet. Abstraktet valdes ut och har presenterats som en poster så att fler kan ta del av arbetet. Under konferensen valdes dessutom postern ut som vinnare i kategorin ”bästa poster på konferensens tema” som i år var palliativ vård över gränserna.

Motiveringen lyder: ”Kitty och Eira beskriver ett arbete om att stärka omvårdnadspersonal. Det görs genom utbildning och arbete över verksamhetsgränserna, vilket ger tryggare omvårdnadspersonal och som också visar ge bättre vårdkvalitet”

Under prisutdelningen fick dom båda ta emot applåder och en fin gåva som Eira får överlämnad hemma i Storuman.

– Det här är stort, vi har fått möjlighet att sätta Storuman på Sveriges palliativa karta och det ska vi vara rejält stolta över, säger Kitty.

Omvårdnad är den arbetsuppgift våra undersköterskor och vårdbiträden utför dygnets alla timmar och vikten av att utveckla omvårdnad blir tyvärr ofta osynlig. Omvårdnad i livets slut är verkligen en konst och det finns vetenskap bakom.

– När vi lyckas med förbättringar i omvårdnad så måste det få synas och jag hoppas att den här framgången visar att vi måste prioritera fortbildning och möjlighet till utveckling för våra undersköterskor så att dom också får möjlighet att delta t.ex. på den nationella konferensen i palliativ vård, avslutar Kitty.

POSTER original.jpg

Publicerad den 27 september 2024