Nyheter

Nu startar vi upp skolsociala teamet

På bilden syns Pauline Norberg och Caroline Burman som kommer att jobba i det skolsociala teamet.
På bilden syns Pauline Norberg och Caroline Burman som kommer att jobba i det skolsociala teamet.

Vi är stolta att meddela att från höstterminen 2024 kommer Storumans kommun att introducera vårt Skolsociala team på våra skolor. Ett Skolsocialt team är ett innovativt samarbete mellan skolan, centrala barn- och elevhälsan, socialtjänsten samt råd och stöd. Vårt primära mål är att skapa en trygg och fruktbar skolmiljö som ger barn och ungdom möjligheten att uppnå sina utbildningsmål och främja närvaro i skolan.

För vem är skolsociala team?
Skolsociala team är till för elever och deras familj från åk 4-9. Insatserna kan variera från enskilda samtal med barnet eller ungdomen till förebyggande insatser som involverar hela familjen.

Hur fungerar det?
Vi värdesätter högt att ni som vårdnadshavare är delaktiga i processen. Innan vi går vidare med några insatser tas ert samtycke in, och ni kommer att bli informerade om dess steg i processen. Det skolsociala teamet riktar sig även direkt till eleven för att ge strategier i skolvardagen.

Exempel på insatser från det skolsociala teamet kan vara

  • Samverkan för trygghet, studiero och för att öka elevens närvaro i skolan.
  • Ha en nära dialog med vårdnadshavarna för råd och stöd samt återkoppling om hur det går för barnet.
  • Finnas med som stöd i sårbara situationer/miljöer.
  • Motiverande och stödjande samtal med eleven.
  • Sociala, fysiska anpassningar i skolan samt stöd till eleven kring studieteknik i samverkan med EHT (Elevhälsoteamet)

Samarbete och samordning för barnens bästa
Genom att samarbeta och samordna våra insatser minskar vi risken för att barnet, ungdomen eller familjen hamnar mellan stolarna. Detta resulterar i färre mötestillfällen med olika professioner och ger oss möjligheten att se helheten i barnets, ungdomens och familjens livssituation.

Vi tror starkt på att en fungerande skolgång är en av de viktigaste skyddsfaktorerna för att förebygga utanförskap och ohälsa. För de elever som är eller riskerar att bli frånvarande under en längre tid från skolan kan tidiga insatser från både skolan och socialtjänsten vara avgörande för att bryta en negativ utveckling.

Syfte
- Öka samverkan mellan Skola och Socialtjänst.
- Öka elevens skolnärvaro.

Mål
- Att förstärka insatserna för elever som bedöms ha problematisk skolnärvaro och för elever som utreds för hög frånvaro under en mätperiod
- Att utveckla effektiva arbetsprocesser och insatser för elever och familjer
- Att vidareutveckla existerande samarbetsformer mellan myndigheter som ska samverka för de elever som bedöms ha problematisk skolnärvaro

Vi ser fram emot att arbeta tillsammans med er för att stärka våra barns och ungdomars framtid. Tillsammans kan vi skapa en tryggare och mer stödjande skolmiljö för elever. Välkomna till Storumans kommun skolsociala team – vi är här för er!

Publicerad den 18 oktober 2024