Nyheter

Snabbreferat från kommunstyrelsen 15 oktober

Kommunstyrelsen har haft sammanträde och bland annat behandlat följande ärenden.

Ett medborgarförslag om övergångställe i anslutning till korsningen Vallnäsvägen-Materialvägen har behandlats. Kommunstyrelsen ger i uppdrag till tekniska enheten att anordna ett övergångsställe samt sätta upp skylt för en säkrare trafikmiljö. Syftet är att skapa en säkrare skolväg för barn och unga på väg till och från Vallnässkolan.

Storumans kommun räknar med ett överskott för 2024 på 8,6 miljoner vilket är bättre än budget för året. Det gör att kommunen ser ut att nå de finansiella målen för god ekonomisk hushållning.

– Det är naturligtvis glädjande att kommunen har en välskött ekonomi och vi hoppas att prognosen stämmer. Ett överskott bidrar till att Storumans kommun kan fortsätta hålla en hög investeringstakt. Under åren har även kommunfullmäktige fördelat mera pengar i budgetramen till fritids, kultur och utbildningsnämnden och omsorgsnämnden vilket bidrar till att vi kan fortsätta behålla god kvalité på kommunens kärnverksamheter, säger Ulrik Dahlgren (S), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunstyrelsen har antagit en klimatanpassningsplan för Storumans kommun. Klimatanpassningsplanen tar höjd för de förväntade klimatförändringarna till år 2100. Planen utgår från fem olika områden för utredning i förhållande till hur de påverkas av klimatförändringar och vilka sårbarheter som finns; människors hälsa, kommunikationer och infrastruktur, bebyggelse och byggnader, tekniska försörjningssystem samt matproduktion och matleveranser.

– Att vi är en kommun som är tidigt ute med en klimatanpassningsplan känns som ett naturligt steg i linje med vårt strategidokument med visionen; Storumans kommun – bäst på hållbar tillväxt i glesbygd, säger Ulrik Dahlgren.

Kommunstyrelsen har tagit beslut om att en ansökan för tillstånd för ett nytt reningsverk i Hemavan med möjlighet till högre belastning än nuvarande ska lämnas in till Länsstyrelsen. Det är ett steg närmare byggstart av ett nytt reningsverk då utredningar har visat att det nuvarande inte går att bygga ut mer.

En kompletterande utlysning för medel för attraktivitetshöjande utvecklingsinsatser har behandlats. Vilka projekt och aktörer som fått medel för 2024 kommer att presenteras vid ett senare tillfälle.

Slutligen har kommunstyrelsen också gett bifall till projekt ”Alla behöver en bra fritid”. Det innebär att en Fritidsbank kommer att öppnas och erbjuda utlåning av sport- och fritidsprylar. Fritidsbanken ska bemannas av personal från AFA vilket gör att vi nu kan erbjuda en bredare verksamhet för personer som står långt ifrån arbetsmarknaden.

Fullständigt protokoll finns efter justering på kommunens hemsida.

Publicerad den 16 oktober 2024