Nyheter

Studieresa inför ny översiktsplan

Vandring genom tärnaby

Under två dagar har en grupp politiker från kommunfullmäktiges samtliga partier samt tjänstepersoner från kommunstyrelsen varit på en studieresa till kommunens västra delar runt Hemavan och Tärnaby. Det är en del av arbetet med en ny översiktsplan för hela Storumans kommun som just nu är i uppstarten.

Alla kommuner ska ha en översiktsplan och den nuvarande som Storumans kommun har är från 2011. En översiktsplan ska vara antagen i kommunfullmäktige och ge vägledning för beslut om hur mark- och vattenområden ska användas och hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras.

Vi började på Aejlies där Oskar Östergren, verksamhetsansvarig, informerade om arbetet med ett samiskt centrum och den verksamhet som nu blivit en viktig mötesplats och besöksmål i Tärnaby. Gruppen promenerade också runt i både Hemavan och Tärnaby med ”översiktsplanerarens glasögon” på för att fundera över hur det ser ut nu och hur vi vill att det ska se ut på längre sikt.

Dialogmöten med föreningar, näringsliv och allmänheten

Gruppen besökte olika utsiktspunkter, bostadsområden, köpcentrum, flygplats och vattenverk. En del av resan var tre olika dialogmöten. Vi träffade först representanter från föreningslivet som fick berätta om sina förutsättningar med att bedriva föreningsverksamhet i området och vilka utmaningar och möjligheter som finns. Därefter hade allmänheten bjudits in till en öppen medborgardialog och det kom många frågor om spår och leder, turistisk utveckling, infrastruktur, detaljplaner med mera.

Under mötena har det förts anteckningar och alla frågor, funderingar och synpunkter som framförts från allmänheten tar vi nu med oss in i det fortsatta arbetet med översiktsplanen. Vi kommer längre fram i processen att bjuda in till mer formaliserade samråd med olika intressegrupper runtom i hela kommunen.

– Vilket samhälle vill vi ha, hur vill vi att det ska vara, vem vill vi ska komma hit? Jag tror att ni är inne på rätt spår med såna här fysiska möten, vi behöver träffas och prata mer regelbundet, uttryckte en deltagare på dialogmötet med näringslivet.

En positiv framtidssyn finns för området

Cirka 20 företagare från olika branscher fanns på plats och vi använde oss av verktyget Menti för att låta deltagarna få uttrycka sina åsikter.

Några synpunkter som kom fram gällande möjlighet att driva och utveckla företag i hela destinationen var:

  • Möjlighet - exploatering mer boende/ varma bäddar.
  • Styrkan - företagande, samarbete
  • Områdets attraktivitet, dock måste möjligheterna för inflyttning bli bättre som billigare boenden och större aktivitetsutbud året runt.
  • Utveckla, och underhåll befintliga stigar, broar, gemensamma anläggningar, typ Udden.
  • Tydlighet var områdets utveckling är på väg
  • Att säkra kompetens, hitta kompetens som vill flytta till området

Arbetet sträcker sig över flera år

– Detta var endast ett inledande arbete för kommunens långsiktiga planering. Översiktsplanen och dess process är lagstadgad, omfattande och sträcker sig över flera år. Syftet med dessa två dagar var att få en lite bättre grund och förståelse av boende och verksamheters prioriteringar, utmaningar, tankar och åsikter.

Nu fortsätter arbetet och kommande år så kommer mer medborgardialoger och strukturerade samråd genomföras där alla kommer vara välkomna att tycka sitt, och där alla åsikter fångas upp i en samrådsredogörelse. Tack till alla er som deltog, det är viktigt för den demokratiska processen för oss att få lyssna på er. Alla kan inte få allt, men alla har rätt att bli hörda, och förhoppningsvis kan alla få något, säger Martin Karlsson, översiktsplanerare och Ulrik Dahlgren, kommunstyrelsens ordförande.

Arbetet går nu vidare och vi kommer att uppdatera regelbundet kring processen på våra olika kanaler.

Publicerad den 22 maj 2025