Nyheter

Utbildningsdag om totalförsvarsplanering

Utbildningsdag

Politiker och tjänstepersoner på Storumans kommun genomförde i veckan en kunskapshöjande utbildningsdag om totalförsvarsplanering enligt rekommendationer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Deltagarna sitter som ordinarie eller reserver antingen i krisledningsgruppen eller krisledningsnämnden. Samtliga förvaltningschefer deltog också.

Utbildare var Mikael Tärnlund som arbetat i Försvarsmakten i 17 år och är nu bland annat reservmajor på högkvarterets totalförsvarsavdelning i Stockholm. Han gick igenom bakgrunden till att läget ser ut som det gör i Sverige idag. Totalförsvaret omfattar allt som krävs för att förbereda Sverige för kris eller krig.

– I ett scenario från 2018 beräknade Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI) att Sverige och våra grannländer inom några år kunde vara i ett läge med hårdare diplomatisk retorik, desinformation, ransomwareattacker och främmande makts underrättelseverksamhet i landet. Detta är idag år 2024 vår verklighet, säger Mikael Tärnlund.

– Vi behöver arbeta med att uppnå en så kallad tröskeleffekt – förmåga att motstå allvarlig störning i samhällets funktionalitet under 3 månader, och krig under en del av tiden, fortsätter Mikael.

Totalförsvarsplikt gäller för alla som är bosatta i Sverige i åldern 16-70 år. Du behöver inte vara svensk medborgare för att omfattas, det räcker med att du är folkbokförd här.

– Sveriges unika idé om totalförsvaret är något som vi kan dela med oss till andra. I andra länder finns inte samma tanke utan det är militärt försvar och civilt försvar.

Mikael trycker på att det kommuner behöver göra för att fortsatt rusta inför framtiden med de nya förutsättningar som råder med NATO-medlemskapet är att utbilda och fokusera på kompetenshöjning, kontinuitetshantering och ledningsansvar.

– NATO är en civilpolitisk organisation med militär förmåga. Det är Sverige som nation som blivit medlem i Nato, inte Försvarsmakten. Hela Sverige måste tillsammans skapa rätt förutsättningar för Nato, det är inget som Försvarsmakten klarar ensam. Totalförsvarsplanering är ett gemensamt ansvar, säger Mikael.

Myndigheter ska planera för att kunna fortsätta verksamheten under höjd beredskap och planeringen ska göras i samverkan med näringsliv, andra myndigheter, kommuner och regioner. Mikael påpekar att det är viktigt att ha med näringslivet i beredskapsplaneringen, efter erfarenheter från bland annat pandemin. Och i kommunen måste verksamheten så långt det är möjligt fortgå som vanligt.

– Längst ute i verksamheten i en kommun – det är ju där allting händer och där måste det fungera, avslutar Mikael Tärnlund. Dagen avrundades med en gruppövning där deltagarna fick tänka till kring ett scenario med bland annat ett längre strömavbrott och militärer från NATO som passerar genom vår kommun som vi då skulle bistå med värdlandstöd. Vi tackar alla som deltog för en bra och givande utbildningsdag!

Publicerad den 9 oktober 2024