Belysning på våra gator och gång- och cykelbanor ökar din säkerhet. Den bidrar också till ordning och säkerhet på allmänna platser och ger trevligare miljöer. Kommunen prioriterar arbetet att minska lampornas energianvändning samt ta bort belysning där vi inte ska ha det.
Storumans kommun har idag ansvaret för cirka 3 500 belysningspunkter. Belysningen sköts av tekniska avdelningen med hjälp av entreprenör. Trafikverket ansvarar för belysningspunkter längs större allmänna vägar inom tätorterna, ex. E12 och E45.
Byte av trasiga lampor
Belysningen kontrolleras två gånger per år. Belysningen kan vara tänd under dagtid i samband med kontrollen.
Enstaka mörka ljuskällor som inrapporteras av allmänheten kan dröja innan vi åtgärdar. Gruppfel, (mörk gata), vandalisering eller mörk vägkorsning åtgärdas snabbare. Felanmälan av trasig lampa rapporteras in genom vår e-tjänst felanmälan gatubelysning. Var noga med att ange adressen för den trasiga lampan.
Åtgärder för att spara energi samt arbetet framåt med vägbelysning.
Lagkrav på ljuskällor kräver utbyte av armaturer. Under 2027 förbjuds ljuskällor med högtrycksnatrium. Varje år byter vi ut äldre armaturer. Ett pågående arbete är att byta ut all kvicksilver och högtrycksnatrium till LED-armaturer. Vinsterna med bytet är dels att få bort det miljöfarliga kvicksilvret samtidigt som vi sparar pengar och energi.
Det är en stor kostnad för kommunen att drifta och underhålla gammal belysningsanläggning. Belysning med undermålig stabilitet eller elsäkerhet måste hålla kraven som väghållningsmyndigheten kräver. Därför har kommunen riktlinjer över vem som har rätt till vägbelysning. Storumans kommun tänder inte upp enskilda belysningar då det inte längre bor någon fastboende vid belysningen.