Inflyttare berättar - Ulrika Fröberg

Inflyttare i Tärnaby
Marie Bergendorff flyttade till Tärnaby för 25 år sen och Ulrika Fröberg har precis flyttat hit. Båda två är arbetsterapeuter.

En fin dag i Tärnaby träffade inflyttarservice Ulrika Fröberg och Marie Bergendorff. Ulrika har precis flyttat till byn och Marie kom till kommunen för 25 år sedan. De arbetar som arbetsterapeuter och denna dag är Marie i Tärnaby för att skola in Ulrika på hennes nya arbetsplats. Det är alltså inte bara yrket de har gemensamt, de är också inflyttare till Storumans kommun båda två.

Arbetsterapeuter är ett bristyrke i Sverige och att hitta kompetens är svårt för alla arbetsgivare. Ulrika arbetade och bodde i Västervik när hon en dag i våras skrollade på Facebook sittandes i baksätet i en bil på väg till Göteborg. I flödet hittade hon en annons om ett vikariat som arbetsterapeut i Tärnaby och såg att sista ansökningsdagen var nästa dag. Ulrika som under en tid känt sig lockad av en förändring i livet, fyllde i ansökan och skickade in den. Redan veckan därpå hörde verksamhetschefen av sig och bollen var rullning.

Ulrika är född och uppvuxen i Skellefteå. Hon besökte Tärnafjällen under tonåren och har även som vuxen, tillsammans med sin man och barnen, varit här. Hon gillar att åka skidor och vandra.

Tack vare en förstående arbetsgivare i Västervik kunde Ulrika bestämma sig för att prova på livet i Storumans kommun. En utmaning var att hitta bostad. Det som slutligen blev alternativet är ett hus som Ulrika hyr av bekanta.

– Bostadsfrågan var såklart en av förutsättningarna för att kunna ta steget att bo i Tärnaby och tack vare ett kontaktnät kunde jag lösa den frågan, säger Ulrika.

För 25 år sedan när Marie kom till Storuman från Skåne för att arbeta under en period, var bostadsfrågan också en utmaning. Både Ulrika och Marie konstaterar att kontakter är avgörande när det gäller att snabbt hitta en lösning. Marie fattade tycke för Storuman och blev kvar.

Ulrika som precis har landat i Tärnaby har redan hunnit vara med på olika föreningsaktiviteter och känner sig väldigt välkommen till byn. Vi pratar om allt som händer under hösten och vart informationen om de olika aktiviteterna finns. och efter en stund utbrister Ulrika med ett brett leende:

– Hur ska jag hinna med allt?

Publicerad den 10 september 2019
(Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält) (Obligatoriskt fält)