Skid- och motionsspår

Här kan du skicka din fråga, synpunkt eller klagomål
Om du vill vara anonym kan du välja att inte fylla i din e-postadress.
Ansvarig förvaltning

Teknisk chef
Anton Stenvall
0951-140 00

Ansvarig nämnd
Skidspår

Inom Storumans kommun finns ett stort antal skid- och motionsspår som prepareras under vintersäsongen. Våra spår erbjuder varierad åkning på natursnö och säsongen är lång. 

Spårinformation 

Under fliken "relaterad information" finns information om preparerade spår som vi hämtar direkt från sidan skidspår.se. Glöm inte bort att rapportera till skidspår.se om din förening har kört upp ett skidspår. Det är gratis att använda skidspår.se. 

Skidspår i Storuman/Stensele

Vid Storumans skidstadion startar två elljusspår på 4 km och 6 km. Totalt finns det cirka 14 km välpreparerade elljusspår på Stenseleberget. Du åker här bland annat mellan Storuman och Stensele och du kan starta din tur antingen på Storumans skidstadion eller i Stensele. Belysningen är tänd kl. 16-22 varje dag under den mörka delen av året.

I Storuman finns också ett långloppsspår som går i anslutning till elljusspåret. Långloppsspåret är ett dagspår och bjuder på fin skidåkning kring sjön Rackokalven. På friluftskartan finns mer information om våra olika spår.

Skidspårskarta Storuman-Stensele

Friluftskarta Storuman-Stensele

Sjöspåret/Umanspåret

Under vårvintern pistar Storumans kommuns tekniska avdelning ett spår på landisen längs med kanten av Uman. Spåret startar i Storuman och är cirka 13 km upp mot byn Laisbäck. Att hitta till Umanspåret/sjöspåret går på flera sätt, det startar vid gamla båthamnen, längst ner på vägen Fiskargränd. Du kan också kliva på vid buan längst ner på stamvägen eller vid "sargesvika" - viken som ligger precis nedanför Uman Center.

Karta Sjöspåret/Umanspåret

Skidspår i Hemavan Tärnaby

I Tärnaby finns elljusspår på 3,3 och 5 km samt ett preparerat spår på 10 km som utgår från servicehuset vid Vikmyra. Skidspåret mellan Ängesdalslia - Tärnaby "Lia", cirka 15 km inklusive anslutning via milspåret. Vikmyra skidstadion i Tärnaby är öppen under skidsäsongen mellan klockan 07.00 - 22.00. Motorvärmare kan hyras via Tärna Samservice. Tärnaby Fjällhotell preparerar sjöspåret när isen är farbar, ett spår på totalt 6 km. Start och mål vid Tärnaby Fjällhotell. 

I Hemavan finns elljusspår på 2 km och Storbäcksspåret på cirka 6 km. Föreningsdrivna skidspår finns i byarna Ankarsund, Barsele, Pauträsk, Forsmark, Grundfors, Långsjöby, Slussfors, Strömsund och Åskilje.

Drottningleden och Kungsleden

Drottningleden och delar av Kungsleden prepareras regelbundet så du som tycker om skidåkning i vacker fjällnatur har många härliga kilometer att njuta av på Drottningleden som går mellan Laisalidens konferenshotell och Hemavans högfjällshotell.

Om du vill ha lite hjälp första sträckan av Kungsleden, kan du ta Hemavan Gondol upp till toppen. Då är du uppe på fjället och det är bara att skida iväg.

Stensele Rullskidbana

Västerbottens enda rullskidbana utan branta backar finns i Stensele. Banan är 3,2 km lång och asfalterad. Här finns även möjlighet att bedriva skytte.

Se skidspåren på Google Earth

Nu kan du se spårkartan för Storuman/Stensele på Google Earth. Om du har appen Google Earth installerad i din telefon eller på din dator så klickar du på länken nedan och följer instruktionen. Då kan du se skidspåren i Storuman och Stensele på Google Earth. 

Skidspår Storuman/Stensele på Google Earth

Publicerad den 12 januari 2022

Relaterad information