Starta och utveckla företag

Ali Tiukuvaara driver tauteringsstudion Stensele Ink Art. han är en av många som startat eget företag här i Storumans kommun.
Ali Tiukuvaara driver tauteringsstudion Stensele Ink Art. Han är en av många som startat eget företag här i Storumans kommun.

Tiden från första tanken på att starta företag till att vara företagare är ofta lång men väldigt lärorik. Många frågor och funderingar dyker upp under resan och det finns en mängd olika stöd och hjälp att få under tiden. Vi har samlat den vanligaste informationen på den här sidan. Här hittar du länkar till det du söker men även kontaktuppgifter till aktörer som kan hjälpa dig vidare. Välkommen på resan som företagare!

Kontakt till näringslivskontoret

Vi på näringslivskontoret finns här för dig som funderar på att starta företag eller utveckla ditt företag. Vi hjälper och ser dig som människa, företagare och kanske blivande kommunbo om du inte redan är det. 

Med den lilla kommunens närhet lotsar vi dig till rätt handläggare på kommunen eller möjliggör en gemensam träff med personer från alla verksamheter som din verksamhet kommer beröras av. Vi har en bred generalistkunskap och när det behövs experter inom specifika områden så tar vi hjälp av vårt breda nätverk.

Ring oss gärna så får vi se hur vi kan hjälpa just dig. Självklart är du även välkommen att besöka oss, här finns alltid kaffe, eller ett digitalt möte om du heller önskar det.

Mona Olofsson
Näringslivsstrateg
Telefon: 0951-141 05
E-post: mona.olovsson@storuman.se

Karin Lundberg
Näringslivsutvecklare
Telefon: 073 06 02 137
E-post: karin.lundberg@storuman.se

Verksamt
verksamt.se kan du som funderar på att starta företag få hjälp att komma i gång med ditt företag. Här kan du få hjälp med frågor som att välja företagsform, företagsnamn, skapa en affärsplan men även registrera ditt nya företag. Här finns även en bra broschyr med information om att starta företag, informationen finns även på lätt svenska och engelska. Broschyrerna går att skriva ut eller lyssna på via ljudfiler!

Coompanion
Funderar du på att starta företag med några andra kan ett kooperativ vara aktuellt, Coompanion  är expert på kooperativa företag och deras rådgivning är kostnadsfri.

Convoy
Ibland vill man inte starta företag men ändå få en F-skattsedel för att jobba på faktura. Då kan egenanställningsföretag via Convoy vara en lösning. Andra alternativ finns också.

ALMI
ALMI är en regional verksamhet som finns till för hela landet. Närmaste kontor finns i Umeå och Skellefteå. De kan bland annat hjälpa dig om du önskar en mentor eller om har du en innovation du vill utveckla. De har även en startguide och företagarskola på lätt svenska för att få veta mer om att driva företag. All information om detta hittar du hos ALMI

Förutom olika organisationer vill vi även tipsa om att de lokala redovisningsbyråerna är duktiga på allt från budget till företagsbildning. Kontakta gärna någon av dem.

Finansiera ditt företag

Arbetsförmedlingens handläggare beviljar "Starta eget bidrag". Bidraget ger möjlighet till försörjning under inledningen av ditt företag. Mer information om den möjligheten hittar du hos Arbetsförmedlingen

Behöver du som många andra söka finansiering för din verksamhet? Förutom banker finns det även möjlighet att söka lån från ALMI och Norrlandsfonden. Ibland behöver banken ytterligare säkerheter för ditt lån, då kan Garantia vara behjälplig.

Det finns också möjlighet att söka stöd för investeringar som du funderat på att göra. Mer information om olika stöd från Länsstyrelsen och kontaktuppgifter till dem hittar du på http://www.lansstyrelsen.se/Vasterbotten/Sv/naringsliv-och-foreningar/foretagsstod/Pages/snabbguide-foretagsstod.aspx

Innan du besöker en extern finansiär är det viktigt att du förbereder dig väl, här finns en checklista och en kort film som hjälper dig: https://www.foretagarna.se/medlemsformaner/riks/checklista-infor-mote-med-finansiar/

Olika tillstånd för din verksamhet

Behöver du söka tillstånd, bygglov eller annat för din verksamhet. Då finns de kommunala tjänstepersonerna tillgänglig för frågor. Är du osäker på om och vilket tillstånd som kan behövas, ring näringslivskontoret så kan de hjälpa dig att hitta rätt handläggare. Du kan också läsa mer om tillstånd, regler och tillsyn här på vår hemsida

Publicerad den 18 april 2023