EU-valet 2024

Söndag den 9 juni 2024 äger EU-valet rum i Sverige och det är då svenska medborgare röstar fram Sveriges representanter till Europaparlamentet för de kommande fem åren.

Vem får rösta?
För att ha rösträtt i valet måste du ha fyllt 18 år senast på valdagen. Din rösträtt bestäms av uppgifterna i Skatteverkets folkbokföringsregister 30 dagar före valdagen. Du har rösträtt till Europaparlamentet om du är svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige eller är medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden. Alla som får rösta i EU-valet i Sverige och är upptagna i röstlängden får ett röstkort hemskickat med posten. På röstkortet står vilket valdistrikt du tillhör. Där står även adress och öppettid till vallokalen.

Vad är Europaparlamentet?
I valet väljer medborgarna i EU:s medlemsländer vilka som ska representera dem i parlamentet de kommande fem åren. Det är medborgarna i de 27 EU-länderna som i allmänna val har röstat fram de 705 ledamöterna i Europaparlamentet. Ledamöternas uppdrag är att företräda folkets intressen när Europaparlamentet beslutar om nya lagar tillsammans med ministerrådet.

Europaparlamentet tar också beslut om EU:s budget och ska kontrollera och godkänna EU-kommissionen. 21 av ledamöterna, eller EU-parlamentarikerna som de också kallas, kommer från Sverige.

Mer information om valet finns här:

Valmyndighetens webbplats
Riksdagens webbplats

Arbeta som röstmottagare

Nu söker vi dig som vill arbeta som röstmottagare i valet till Europaparlamentet. Läs mer och anmäl intresse på länken nedan: 

Intresseanmälan röstmottagare EU-parlamentet

Publicerad den 5 februari 2024