Lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön för Storumans kommun meddelade av kommunfullmäktige den 22 september 2015, § 119.
Med stöd av 9 kap. 7 - 8 §§ och 10-13 §§ miljöbalken (1998:808) samt 13, 17, 39 - 40 och 42-44 §§ förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd meddelar kommunfullmäktige följande lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön.
Inledande bestämmelser
1 §
Utöver bestämmelserna i miljöbalken (1998:808) och förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd (1998:899) gäller följande lokala föreskrifter för att skydda människors hälsa och miljön.
Djurhållning
2 §
Det krävs tillstånd av miljö- och samhällsbyggnadsnämnden för att hålla
- nötkreatur, häst, get, får, svin och ren eller
- pälsdjur eller fjäderfä som inte är sällskapsdjur, eller
- orm
inom område med detaljplan.
Tomgångskörning
3 §
En förbränningsmotor i stillastående motordrivet fordon får hållas i gång i högst 1 minuter.
Detta gäller inte
- om trafikförhållandena föranlett fordonet att stanna, t.ex. i trafikkö,
- om motorn hålls i gång för att – i den mån det behövs för fordonets ändamålsenliga brukande – driva annan anordning (på fordonet) än sådan som avser uppvärmning.
Spridning av gödsel
4 §
Vid spridning av naturlig gödsel, slam eller annan orenlighet inom eller intill område med detaljplan gäller följande:
- Tidpunkten för spridning ska anpassas till sådana väder och vindförhållanden som minskar risken för luktolägenheter. Torrt och blåsigt väder med vind från bebyggelsen innebär minst risk.
- Nedbrukning ska ske i omedelbar anslutning till spridningen.
5 §
Den som avser att anordna gödselstad eller annan upplagsplats för djurspillning inom område med detaljplan ska enligt 37 § förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd anmälas till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden.
Skydd för ytvattentäkter och enskilda grundvattentäkter
6 §
Den som avser att ordna ett upplag som kommer att innehålla petroleum-, olje- eller tjärprodukter, lösningsmedel, vägsalt eller andra liknande produkter inom detaljplanelagt område och inom samlad bebyggelse ska anmäla detta till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden innan upplaget påbörjas.
Anmälan krävs inte om anmälnings- eller tillståndsplikt föreligger enligt 5 eller 21 §§ förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd eller enligt bestämmelserna i 11 kap. miljöbalken om vattenverksamhet eller enligt vad som har förordnats i beslut om vattenskyddsområde.
Värmepumpar
7 §
Värmepumpsanläggning för utvinning av värme ur mark, ytvatten eller grundvatten får inte inrättas utan anmälan till miljö- och samhällsbyggnadsnämnden, enligt 17 § förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.
Anmälan eller tillstånd enligt denna paragraf krävs inte för värmepumpsanläggning som kräver tillstånd enligt 5 § eller anmälan enligt 21 § i förordningen om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.
Dispens
8 §
Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden får medge dispens från vad som gäller i dessa föreskrifter, om det är uppenbart att risk för olägenheter från miljö- och hälsoskyddspunkt inte föreligger.
Avgifter
9 §
Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden får ta ut avgift för prövning av ansökningar om tillstånd och dispens, för handläggning av anmälan samt för tillsyn i övrigt enligt dessa föreskrifter enligt den taxa för prövning och tillsyn inom miljöbalkens område som kommunfullmäktige antagit.
Ikraftträdande och övergångsbestämmelse
10 §
Dessa lokala föreskrifter träder i kraft den 2016-01-01 Äldre lokala föreskrifter ska tillämpas på ärenden som har inletts dessförinnan.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------