Så arbetar Storumans kommun med folkhälsa

I Storumans kommun bedrivs ett systematiskt, långsiktigt, främjande och förebyggande folkhälsoarbete. Det betyder att vi arbetar för att alla invånare ska må så bra som möjligt. Vi jobbar både brett med alla invånare och med särskilda grupper som kan behöva extra stöd.

För att lyckas med det här måste alla hjälpas åt - offentliga aktörer, privata aktörer, ideella organisationer och individer själva. Målet med folkhälsoarbetet är att alla ska må så bra som möjligt, och att hälsan ska vara så rättvist fördelad som det går. Ingen ska ha sämre hälsa bara för att de till exempel bor på ett visst ställe eller har en viss bakgrund.

Vi arbetar hela tiden främja hälsa (göra så att folk mår bra och trivs) och förebygga ohälsa (hindra att folk blir sjuka eller mår dåligt).

Folkhälsopolitiska mål

Det lokala Folkhälsoarbetet utgår från de nationellt fastställda Folkhälsopolitiska målen och är starkt sammanvävt med hållbarhetsmålen i Agenda 2030. I Region Västerbotten har vi samlat arbetet genom en avsiktsförklaring som ger en gemensam ambition och inriktning för folkhälsoarbetet, utifrån våra lokala förutsättningar.

Prioriterade områden är jämlik och jämställd hälsa, psykisk hälsa och levnadsvanor.

malomrade-590.jpg

Flera faktorer påverkar hälsan

Världshälsoorganisationen definierar hälsa som ”ett tillstånd av fullständigt fysiskt, mentalt och socialt välbefinnande och inte enbart frånvaro av sjukdom”.´Det finns många saker som påverkar hur vi mår. En del kan vi inte ändra på, till exempel hur gamla vi är, om vi är män eller kvinnor och vad vi har ärvt.

Men det finns andra saker vi kan påverka. Till exempel:

  • Vilka vi umgås med (våra vänner och familj).
  • Hur vi lever (våra levnadsvanor).
  • Hur vi bor och jobbar.
  • Hur samhället fungerar i stort.

Det här betyder att vi kan påverka vår hälsa, både som person och tillsammans i samhället. Ett sätt att förklara vad som påverkar hälsan, och hur hälsan är fördelad i befolkningen, kallas för Regnbågsmodellen.

Hälsans_bestamningsfaktorer_LstVb.jpg

Hur mår och trivs vi i Storumans kommun?

Genom att ni invånare i Storumans kommun besvarar den Nationella folkhälsoenkäten Hälsa på Lika villkor kan med hjälp av indikatorer följa utvecklingen nationellt, regional och lokalt. Här du nyfiken på hur det ser ut i Storumans kommun – klicka på länken och välj Västerbottens län eller Storumans kommun: Kärnindikatorer - kommunnivå

Har du frågor om Folkhälsoarbetet i Storumans kommun? Då är ni välkommen att ta kontakt med Folkhälsosamordnare för Storumans kommun Daniel Burman 072-246 38 41 daniel.burman@storuman.se

Publicerad den 8 juli 2025